Stad Brugge wil mobiele camera’s aankopen om sluikstorters bij glasbollen te vatten

© Getty Images/PhotoAlto
Redactie KW

Een proefproject van zes maanden werd alleszins enthousiast onthaald. “Een definitieve aankoop zal in 2020 aan het schepencollege voorgesteld worden”, aldus de burgemeester.

De Veiligheidsmonitor – een enquête waarbij burgers naar de buurtproblemen gevraagd wordt – was al duidelijk. Heel wat Bruggelingen ergeren zich aan zwerfvuil en sluikstorten. Ze zouden dan ook willen dat de politie en het stadsbestuur dat als prioriteit opneemt. Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) heeft alleszins goed nieuws voor die mensen. De stad Brugge wil namelijk een mobiele camera aankopen om die afwisselend bij verschillende glasbollen te installeren.

Enkele Brugse glasbollen worden al even geteisterd door sluikstorters. Bovendien houden sommigen zich ook niet aan de uren waartussen glas in de bollen gedumpt mag worden. En dat tot grote ergernis van de buurtbewoners. “We kregen daar geregeld klachten over”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “De glasbol aan de Botanieken Hof was daar een voorbeeld van.”

Proefproject

En dus werd naar een oplossing gezocht. Uiteindelijk liep er een proefproject van zes maanden met een mobiele camera. Dat gebeurde in samenspraak met de Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij (OVAM). “En dat verliep eigenlijk zeer positief. Zowel naar ontrading als naar vaststellingen toe”, aldus de burgemeester.

De mobiele camera werd gehuurd en op een tiental locaties geplaatst waar regelmatig sluikstorten wordt vastgesteld. In totaal konden zes GAS-dossiers opgemaakt worden. “Dat gebeurde in samenspraak met de politie. Want zij moeten de camerabeelden controleren. Aan de hand van nummerplaat- en gezichtsherkenning konden zij de mensen identificeren en een GAS-boete geven. Zes gevallen lijkt misschien niet zoveel, maar we merkten vooral het ontraden effect van de camera. En dat was echt zeer groot.”

Overgaan tot aankoop

Omdat het proefproject als geslaagd aanzien wordt, wil de stad nu zelf een mobiele camera aankopen. Momenteel is men nog aan het bekijken of dat via een groepsaankoop of via de stad zelf zal gebeuren. Maar in 2020 zal het dossier alleszins aan het schepencollege voorgesteld worden. Al moeten er tegen dan wel nog een aantal minpunten bekeken worden ook. “Zo neemt het verplaatsen van die camera wel behoorlijk wat tijd in beslag. En ook het bekijken van de beelden is voor de politie zeer arbeidsintensief.”

(TLG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier