Stad Brugge renoveert stedelijk Conservatorium voor 4,1 miljoen euro

Stefan Vankerkhoven

Deze week zijn de renovatiewerkzaamheden aan het stedelijk Conservatorium in de Sint-Jakobsstraat in Brugge gestart. De kostprijs bedraagt 4,1 miljoen euro. Het gebouw is één van de vele bijzondere locaties in de stad Brugge.

In 1742 verrees hier een stijlvol stadspaleis door de heer Albert Claesman. Het woonhuis is gebouwd volgens het Franse principe ‘entre cour et jardin’. Dit typeert nog steeds het herenhuis. Sinds 1974 is het stedelijk Conservatorium van Brugge beschermd als monument.

Stad Brugge wil het gebruik door studenten, leerkrachten, directie en bezoekers van dit gebouw verbeteren en tegelijkertijd ook een aantal aanpassingswerkzaamheden doorvoeren. Deze werken worden nu gestart, onder begeleiding van architectenbureau TV S T U D I O B O N T & AIKO.

Schepen van Patrimoniumbeheer en Energie Minou Esquenet legt uit: “De grondige renovatie bestaat uit functionele aanpassingswerkzaamheden, met aandacht voor brandveiligheid en het verbeteren van de akoestiek in alle klaslokalen. Daarnaast zal de verbouwing ervoor zorgen dat het gebouw maximaal wordt ingezet, zodat de ruimte ook de goede organisatie van het Conservatorium ondersteunt. Hiervoor worden onder meer de administratieve ruimtes en de personeelslokalen grondig herbekeken. Bijkomend wordt ook voorzien in een nieuwe polyvalente zaal en een opdeelbare muziekklas.”

Energiebesparend

“Deze ingrepen zijn eveneens een ideaal moment om energiebesparende maatregelen te nemen en de toegankelijkheid van het gebouw te verbeteren. Er wordt geïsoleerd waar mogelijk, LED-verlichting voorzien en de ramen worden vervangen en waar nodig voorzetramen geplaatst”, zegt schepen Minou Esquenet.

De bestaande verwarmingsinstallatie die dateert van 1998 wordt volledig vervangen en gekoppeld aan een systeem van vloerverwarming op het gelijkvloers in combinatie met ingebouwde ventilo-convectoren op de verdieping. Daarnaast wordt gecontroleerd geventileerd met warmte-recuperatie om het comfort te verhogen. Bijkomend wordt zonne-energie ingezet door – op de dakdelen die niet vanop straat zichtbaar zijn – fotovoltaïsche panelen te plaatsen. Ten slotte wordt regenwaterrecuperatie toegepast voor alle toiletten.

Volgens schepen van Onderwijs Ann Soete is het Conservatorium gerenommeerd tot ver buiten Brugge omwille van haar voortreffelijke opleidingen en voor het voortbrengen van fenomenale artiesten die als ambassadeurs voor de stad de wereld veroveren met woord, dans en muziek: “Deze fantastische school geniet dan ook de volle aandacht van het stadsbestuur dat wil investeren in haar ambassadeurs.”

De werken zullen lopen tot eind 2021 en kosten 4,1 miljoen euro. Tijdens de werken vinden de 1900 leerlingen van het Conservatorium een onderkomen in de Middenschool in de Hugo Losschaertstraat in Brugge

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.