Stad Brugge plant pakket aan maatregelen om veilig te shoppen

De Brugse burgemeester Dirk De fauw in een voorlopig nog nagenoeg lege Breidelstraat. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Op maandag 11 mei start een nieuwe fase in de versoepeling van de veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van het coronavirus. De Nationale Veiligheidsraad staat vanaf dan toe dat alle winkels opnieuw de deuren openen. Om dit veilig te laten verlopen, stelt Stad Brugge een pakket van maatregelen voor.

In de eerste plaats moedigt het Brugs stadsbestuur burgers en bezoekers aan om de basisregels op het vlak van hygiëne tijdens het shoppen overal in de stad te respecteren. Zo blijft social distancing, waarbij mensen anderhalve meter afstand behouden, de regel. Het dragen van mondmaskers wordt sterk aangeraden, maar is niet verplicht. En wie ziek is, wordt aangeraden om in elk geval thuis te blijven.

Op de drukste plaatsen in de binnenstad neemt de Stad bijkomende maatregelen. Aan het begin van de vier meest bezochte winkelstraten – Noordzandstraat, Steenstraat, Geldmuntstraat en Zuidzandstraat – zullen mobiele ontsmettingsunits staan. Hier kunnen bezoekers contactloos de handen ontsmetten en mondmaskers uit een automaat kopen.

Drie van de vier hoofdwinkelstraten, die de Markt en ‘t Zand verbinden, zullen elke dag verkeersvrij zijn van 13 tot 18 uur. De Zuidzandstraat wordt niet autovrij omwille van de bereikbaarheid van de zone rond de Katelijnestraat.

Wachtzones

“Om te voorkomen dat mensen elkaar te dichtbij kruisen, moeten wandelaars in de verkeersvrije winkelstraten rechts op de rijweg houden”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Straatmarkeringen duiden de wandelrichting aan. Het voetpad wordt voorbehouden als wachtzone voor wie een winkel binnen wil, met duidelijke ‘wachtstippen’ op de grond, op anderhalve meter afstand. De betalende parkeerplaatsen in deze winkelstraten worden opgeheven en ingericht als laad- en loszones. Hierdoor maken we ook extra ruimte vrij voor voetgangers. Aan de rand van de winkelzone komen infoborden die deze maatregelen duidelijk illustreren.

Winkeliers moeten zelf toezien op de naleving van social distancing in de winkels. De richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad op dit vlak stellen een maximum voorop van één persoon per 10m², gedurende een maximale periode van 30 minuten. Het winkelen moet individueel gebeuren met uitzondering van kinderen jonger dan 18 jaar en anderen die hulp nodig hebben; zij mogen begeleid worden.

De horecazaken blijven tot nader order gesloten. De toiletten in Brugse Vrije (Burg 11), in de Stadshallen en op ‘t Zand zullen toegankelijk zijn voor het publiek.

Veiligheid

De Stad Brugge zet gemeenschapswachten in om de heropstart van het winkelen in goede banen te leiden. Samen met de politiediensten zullen zij bezoekers begeleiden en erover waken dat de maatregelen nageleefd worden.

Ook handelaars krijgen de nodige tools aangereikt om zelf bezoekers te sensibiliseren. Zo kan elke Brugse winkel gratis vloerstickers bestellen om socialdistancing aan te moedigen. Daarnaast stelt de Stad affiches ter beschikking met de belangrijkste richtlijnen.

Burgemeester Dirk De fauw zegt: “Samen met de politie houden we de situatie vanaf 11 mei op het hele Brugse grondgebied nauw in de gaten. We waken niet alleen over een naleving van de maatregelen, maar blijven ook waakzaam voor knelpunten. Als bijkomende ingrepen nodig blijken, zullen we hier snel op inspelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier