https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Stad Brugge opent rouwregister voor gewezen Brugs burgemeester en OCMW-voorzitter Fernand Bourdon

Wijlen Fernand Bourdon. (foto Jan Termont)
Stefan Vankerkhoven

De stad Brugge opent op vrijdag 6 augustus om 12 uur een rouwregister voor Fernand Bourdon. De gewezen Brugs burgemeester en twintig jaar OCMW-voorzitter, is op 3 augustus overleden. Hij was 87 jaar oud. Iedereen kan tot en met 13 augustus het rouwregister in de inkomhal van het Brugse stadhuis inkijken en een rouwboodschap achterlaten.

Fernand Bourdon zag het levenslicht op 1 oktober 1933. Deze Bruggeling was nog een socialist van de ‘oude stempel’. Hij was jarenlang boekhouder van de socialistische mutualiteiten Bond Moyson en werd in 1971 OCMW-raadslid. Van 1977 tot 1997 was hij OCMW-voorzitter in Brugge, met een onderbreking tussen 1989 en 1994, toen hij personeelsschepen was.

Burgemeester

Hij volgde Frank Van Acker op als burgemeester, toen die onverwachts stierf in april 1992. Hoewel Fernand Bourdon een zeer populair politicus was, hij behaalde bijna 10.000 stemmen, moest hij na de verkiezingen van 1994 plaats ruimen voor CD&V-‘er Patrick Moenaert. Hij werd bij de coalitiewissel opnieuw OCMW-voorzitter tot in 1997, toen zijn partijgenoot Frank Vandevoorde hem opvolgde.

Huidig OCMW-voorzitter Pablo Annys reageert als volgt: “Fernand Bourdon vertoefde al enige tijd in ons woon-zorgcentrum De Zeven Torentjes in Assebroek. Hij is maandag met een hersenbloeding opgenomen in het ziekenhuis en overleed een dag later. Zijn overlijden is een groot verlies voor de socialistische beweging in Brugge. Hij heeft zijn stempel kunnen drukken op het OCMW en stond mee aan de uitbouw van ons centrum voor maatschappelijk welzijn. We zullen hem binnenkort op passende wijze eren.”

Sociaal bewogen

Huidig Brugs burgemeester Dirk De fauw herinnert zich Fernand Bourdon als een zeer sociaal bewogen man: “Samen met zijn secretaris Hubert Parrein heeft hij in de jaren ‘80 en ‘90 het Brugs OCMW uitgebouwd. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de renovatie van het woon-zorgcentrum Minnewater en voor de opstart van het AZ Sint-Jan. Hij woonde in Sint-Andries, ik kwam hem geregeld tegen. Toen ik zelf OCMW-voorzitter was, contacteerde hij mij geregeld met de vraag om een oplossing uit te dokteren voor kansarme Bruggelingen die diep in de put zaten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.