Stad Brugge ondersteunt jeugdwerk met extra subsidie van 84 000 euro

© Davy Coghe
© Davy Coghe
Redactie KW

Eén jaar na de eerste lockdown heeft corona nog steeds een impact op het jeugdwerk, ook in Brugge. Daarom geeft het Brugse stadsbestuur nu een extra ondersteuning van 84.185 euro.

Door de vele beperkende coronamaatregelen is het voor de jeugd- en jongerenbewegingen, de creatieve jeugdateliers en jeugdhuizen bijzonder moeilijk geworden om de voor hun werking broodnodige centen in het laatje te brengen. Tegelijkertijd zijn er ook meer kosten verbonden. Denk maar aan kleinere bubbels en bijkomende hygiënemaatregelen. Dat beseft ook het Brugse stadsbestuur. “Daarom komen we, na een eerste financieel duwtje in de rug in september 2020, nu met nieuwe financiële steun uit het coronanoodfonds voor jeugdwerk”, zegt Brugs schepen van Jeugd Mathijs Goderis (SP.A).

Extra toelage

“Dit om hun werking én zeker ook hun jeugdkampen ook in 2021 te garanderen”, zegt schepen Goderis. “Het College van Burgemeester en Schepenen besliste dus om een extra coronacompensatie toe te kennen voor een bedrag van 84.184,69 euro. Het gaat hier voornamelijk over een extra toelage, gemiddeld iets meer dan 750 euro per vereniging. Daarnaast kreeg het jeugdwerk ook de kans om tegen eind januari een ruimer dossier in te dienen. Vijftien verenigingen brachten een dossier in om hun kosten en verliezen in te brengen en kregen een verhoogde toelage op basis van hun dossier .”

“Tegen 30 juni kunnen alle Brugse jeugdwerkinitiatieven een nieuw dossier indienen, ofwel voor alle verliezen of kosten sinds de start van corona ofwel voor de periode van januari 2021 tot juni 2021. Het jeugdwerk kan deze steun heel goed gebruiken gezien ze geen fuiven of spaghetti-avonden en dergelijke meer kunnen organiseren om de kas te spekken . En er zijn ook meer kosten aan zaken als transport, doordat ze in kleinere bubbels moeten werken.”

Plan klaar

De schepen benadrukt de grote inspanningen en de flexibiliteit van het jeugdwerk in deze erg moeilijke coronatijden heel erg te waarderen. “ We doen er alles aan om hen de beste kansen te geven om er weer te staan voor de 6.000 kinderen en jongeren in Brugge die lid zijn van een jeugdbeweging . En we kijken alvast uit naar meer mogelijkheden de komende weken en maanden. Het jeugdwerk en de jeugddienst zijn er alvast klaar voor want vanaf dat er terug meer georganiseerd kan worden hebben we daar ook al een plan voor klaar liggen”, besluit de Brugse jeugdschepen. (PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.