Stad Brugge haalt vuilbak voor historisch gebouw weg door protest

© PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

In het kader van de campagne ‘Brugge oltied schoane’ liet de stedelijke preventiedienst als sensibilisering een grote, doorzichtige vuilbak plaatsen op de Burg. De locatie, vlak voor de prachtige gevel van de ‘oude griffie’, bleek echter niet zo’n goede keuze. “Er kwam inderdaad nogal wat protest en we zullen de vuilnisbak weg halen”, zegt schepen van preventie Mathijs Goderis.

De stad Brugge zet onder meer via de stedelijke preventiedienst al langer in op sensibilisering rond het net houden van het openbaar domein. Daartoe worden diverse, originele en vaak ludieke campagnes georganiseerd om de aandacht van de bevolking te trekken. Onder de noemer ‘fan van Brugge oltied Schoane’ worden er op diverse locaties, en meestal naar aanleiding van bepaalde drukke manifestaties, ook grote deels doorzichtige vuilnisbakken – of hokken eigenlijk – geplaatst in de stad. Momenteel staat er zo’n attribuut opgesteld op de Burg, en wel pal voor de gevel van de zogenaamde oude griffie, een vaak door toeristen gefotografeerd gebouw links van het stadhuis. En dat was niet naar de zin van veel Bruggelingen, zo was al vlug te zien op de sociale media.

Het was nota bene schepen van cultuur Nico Blontrock (CD&V) die de kat de bel aan bond. Op zijn druk gevolgde Facebookprofiel vroeg hij zich af of er geen andere locatie kon gevonden worden voor de vuilbak. Ook op de Facebookpagina ‘je bent van Brugge…’ werd het opmerkelijke sensibiliseringsmiddel en vooral de locatie waarop deze werd geplaatst grondig besproken; en niet bepaald in positieve zin.

Voorzichtiger zijn in de toekomst

We vroegen schepen voor Preventie Mathijs Goderis (sp.a) om een reactie. “Het is inderdaad zo dat onze preventiedienst deze locatie uitgekozen had om met de vuilbak de bevolking te sensibiliseren. Dit omdat het dit weekend Benenwerk is en vorig jaar bleek dat er op deze locatie heel wat zwerfvuil achterbleef”, zegt schepen Goderis.

“Maar ik moet toegeven dat deze specifieke locatie misschien niet zo goed gekozen is, zo vlak voor die mooie gevel. Het commentaar van de Bruggelingen erop toont ook wel aan dat ze trots zijn op hun stad dus dat is op zich niet slecht. Wat ik ervan denk dat schepen Nico Blontrock hier publiek commentaar op geeft? Ik kan daar eigenlijk wel mee leven hoor. Het toont ook aan dat we in de toekomst misschien wat voorzichtiger moeten zijn met de keuze voor de inplanting. Maar het zal natuurlijk steeds een stukje confronterend zijn dat er plots zo’n bak opduikt in de historische binnenstad en dat is ook wel de bedoeling.”

“Maar goed, we hebben beslist om de vuilbak daar nu weg te halen en ik heb ook al met schepen Blontrock gebeld om hem daarvan op de hoogte te brengen. Ik wil wel beklemtonen dat ik heel hard achter de campagne Brugge oltied Schoane blijf staan en dus ook achter de werking met deze grote sensibiliserende vuilnisbakken met sensibiliserend karakter.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier