https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Stad Brugge en MBZ richten schadefonds op voor misdrijven door transmigranten

MBZ-voorzitter Rik Goethinck, Brugs burgemeester Dirk De fauw en korpschef Dirk Van Nuffel. (foto svk)
Stefan Vankerkhoven

De Stad Brugge en het Zeebrugs havenbestuur MBZ hebben een schadefonds opgericht en gespijsd met 20.000 euro. Met dit fonds krijgen slachtoffers van een misdrijf met materiële schade, aangericht door transmigranten, een vergoeding van maximaal 500 euro per dossier.

De compensatie geldt voor inwoners van Zeebrugge, Zwankendamme en Lissewege. Maar ook voor tweede verblijvers, eigenaars van strandcabines, organisaties en bedrijven. Zeebrugse havenbedrijven zijn hiervan uitgesloten, omdat die al heel wat veiligheidsmaatregelen nemen tegn inbraken en inklimming.

Inbraken in strandcabines

Volgens burgemeester Dirk De fauw lijden de inwoners van deze drie wijken al enkele jaren onder de kleine criminaliteit door transmigranten: “Het gaat om inbraken in tuinhuisjes en strandcabines, diefstallen in voertuigen. Veel van die feiten worden gepleegd door transmigranten. Zelfs als de politie de daders kan identificeren, blijkt dat ze vaak onvermogend zijn en de schade niet kunnen vergoeden aan de slachtoffers.”

Stad Brugge en MBZ richten schadefonds op voor misdrijven door transmigranten

Het schadefonds springt in die gevallen bij, op voorwaarde dat de slachtoffers niet op een verzekeringspolis kunnen terugvallen. Het schadefonds voor Zeebrugge komt er naar analogie met de regeling die de stad Brugge samen met Club en Cercle uitdokterde voor de buurtbewoners van het Jan Breydelstadion. MBZ en de stad Brugge spijzen het nieuwe fonds voor Zeebrugge elk met 10.000 euro.

Meer politie

De lokale politie verhoogt haar aanwezigheid in Zeebrugge deze zomer: drie politiemensen worden gedetacheerd om de bewegingen van transmigranten beter in kaart te brengen, een misdaadanalyse op te maken en meer politioneel toezicht te organiseren.

Volgens korpschef Dirk Van Nuffel is tijdens de coronacrisis het aantal transmigranten in Zeebrugge teruggevallen tot een derde: “Op weekbasis detecteren we in Zeebrugge 50 à 70 rondzwervende transmigranten. Momenteel gaat het in hoofdzaak om Oost-Afrikanen. We zitten blijkbaar aan een derde golf: aanvankelijk ging het om vluchtelingen uit Syrië en Irak, nadien meer gewelddadige transmigranten uit Noord-Afrika.”

“De meeste feiten die we kunnen liëren aan transmigranten zijn winkeldiefstallen, inbraken in strandcabines en woningen, diestallen uit voertuigen en vernieling van havenafsluitingen”, aldus de korpschef.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten