Stad Brugge, Club en Cercle steunen partnerstad Ebolowa in voetbalgek Kameroen

© Davy Coghe
© Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Stad Brugge, Club Brugge Foundation vzw en Cercle Brugge KSV slaan de handen in elkaar om de voetbalbeleving in partnerstad Ebolowa in Kameroen te versterken. “We gaan kleinschalige ontwikkelingsprojecten steunen maar op termijn staat ook uitwisseling in het kader van jeugdvoetbal, dit jaar vooral meisjesvoetbal, op het programma”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Stad Brugge heeft sinds april 2020 een mondiaal partnerschap met de stad Ebolowa in het zuiden van Kameroen. De zeventien internationale ontwikkelingsdoelstellingen om een land, stad of buurt een leefbare en aangename leef- en werkomgeving te maken, vormen het kader waarbinnen Brugge en Ebolowa samen werken aan duurzame stedelijke ontwikkeling. Ook sport en vrije tijd zijn beleidsdomeinen waar beide steden gezamenlijk rond werken.

“Brugge heeft best wel wat linken met Ebolowa. Zoals chocolade bijvoorbeeld. Ebolowa ligt behoorlijk dicht tegen de evenaar en daar wordt veel cacao geteeld. Het zou wel mooi zijn mochten onze vermaarde Brugse chocolatiers hun pralines en andere lekkernijen maken met cacoa uit de omgeving van Ebolowa. Maar een nog sterkere link is het voetbal en daarvoor zijn we hier vandaag samen”, zei burgemeester Dirk De fauw (CD&V) tijdens de presentatie van de samenwerking.

Voetbalminnende stad

“Ebolowa is net als Brugge een voetbalminnende stad. Eigenlijk zijn ze in bijna heel Kameroen gek op voetbal. Ook in Ebolowa zijn er het hele jaar door toernooien voor amateurvoetbalploegen, scholen, gemeenschappen en bedrijven. Op vlak van infrastructuur en logistiek zijn er heel wat noden, maar samen met de collega’s van Ebolowa willen we in de eerste plaats inzetten op de maatschappelijke impact van voetbal. Daarom hebben we aangeklopt bij de communitywerking van onze stadsploegen.”

Ook schepen van Sport Franky Demon (CD&V) ondersteunt de samenwerking en looft de inspanningen van de Brugse eersteklassevoetbalploegen. “Zowel Cercle als Club hebben hun strepen al verdiend wat betreft het betrekken van maatschappelijk kwetsbare groepen bij het voetbal. Ze zijn dus een ideale bron van inspiratie en knowhow voor ons”, zegt schepen Demon.

Spelersuitrusting

“Beide stadsploegen engageren zich nu om de komende jaren stapsgewijs in te zetten op een aantal initiatieven die de voetbalbeleving in Ebolowa versterken. In eerste instantie worden vanop afstand kleinschalige projecten in Ebolowa ondersteund zoals het voorzien van spelersuitrusting voor de stadsvoetbalploeg ter promotie van de sport.”

Op termijn zou er ook uitwisseling komen in het kader van jeugdvoetbal. Een concreet project waaraan gewerkt wordt, is de promotie van meisjesvoetbal in Ebolowa. “Met onze eigen vrouwenvoetbalwerking Club YLA zetten we maximaal in op talentontwikkeling voor meisjes die graag willen voetballen. Onze eerste ploeg verdedigt de blauw-zwarte kleuren in de Super League, de hoogste afdeling van het vrouwenvoetbal”, zegt Peter Gheysen van de Club Brugge Foundation.

Cerkelladies

“Veel jonge meisjes kijken op naar onze speelsters. Met het partnership willen we de impact die het voetbal ook in Kameroen heeft, inzetten om meisjes in Ebolowa te inspireren.” Ook de Cerkelladies, ontstaan uit Cercle Brugge, willen aan potentiële voetbalspeelsters de boodschap meegeven dat vooral spelplezier vooropstaat.

Cercle zal ook naast de projecten in Ebolowa in Brugge zelf een aantal publieksacties opzetten om te communiceren over de samenwerking met Ebolowa. Alle verder info over de samenwerking is te raadplegen op www.brugge.be/mondiaal-partnerschap .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier