Stad breidt project ‘Taallessen op de werkvloer’ uit

© (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het pilootproject ‘Taallessen op de werkvloer’ van vlak voor de zomer werd positief geëvalueerd. Daarom werd beslist om het pilootproject uit te breiden van een naar drie sessies.

Stad Oostende startte vlak voor de zomervakantie met taallessen op de werkvloer waarbij anderstalige medewerkers in sociale tewerkstelling de kans kregen om hun Nederlands te verbeteren. De Stad sloot daarvoor een overeenkomst met cvo Miras om taallessen te organiseren voor anderstalige mensen die actief zijn in de verschillende ontmoetingscentra, verspreid over alle wijken van de stad. “Mensen moeten bediend en geholpen kunnen worden in het Nederlands”, vindt schepen Maxim Donck (N-VA), bevoegd voor de ontmoetingscentra. “Dat bleek in de praktijk niet altijd mogelijk. Daarom zijn de taallessen er gekomen.”

Het pilootproject bleek een succes te zijn. Daarom wordt het nu verankerd, met daaraan gekoppeld een serieuze uitbreiding. “De beheersing van de Nederlandse taal is een cruciaal element om kans te maken op een stabiele job”, duidt schepen van Welzijn en zorg, Natacha Waldmann (Groen). “Daarom willen we mensen die in een sociale tewerkstelling helpen om die doelstelling te behalen. Die mensen kunnen de extra lessen volgen in hun werktijd, dat doen we om de drempel zo laag mogelijk te houden.”

De taallessen worden nu uitgebreid van de ontmoetingscentra naar verschillende werkplekken. Schepen van Ondernemen, Charlotte Verkeyn (N-VA), juicht de uitbreiding toe. “We gaan van een sessie naar drie per schooljaar. We verbreden ook het profiel van medewerkers voor de horeca naar poetspersoneel en medewerkers op het openbaar domein. De taallessen moeten ervoor zorgen dat de medewerkers na hun sociale tewerkstelling, sneller een job vinden op de reguliere arbeidsmarkt.

“De taalcursus duurt twaalf weken”, legt Isabelle Mostrey, coördinator bij cvo Miras, uit. “Wekelijks krijgen de mensen drie uur les. De lessen focussen zich op communiceren met de collega’s, werken in Vlaanderen, solliciteren en feedback geven en ontvangen. We werken vooral ook rond de durf om Nederlands te spreken.”

Per sessie kunnen 20 medewerkers deelnemen. Na de twaalf lessen volgt er een natraject via de app ‘Taalstad’, waarbij werkvloercoaches precies kunnen opvolgen hoe de cursist vordert en waar nog pijnpunten liggen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier