Sprintduatlon in Pittem over beperkte afstand om drempel voor deelname te verlagen

Ondanks de hoop op enkele grote namen blijft het hoofddoel toch om met de sprintduatlon een recreatieve organisatie neer te zetten. Op de foto zie je v.l.n.r. sportschepen Denis Fraeyman, Jitser De De Deyne en Reinout Van Hessche. © Jan
Redactie KW

Op zaterdag 22 juni vindt voor de vierde keer een sprintduatlon plaats rond de Pittemse sporthal. Uiteraard hopen de organisatoren op een aantal grote namen op de deelnemerslijst, toch blijft de nadruk op het recreatief karakter liggen.

“Vorig jaar konden we rekenen op ruim 100 deelnemers, zowel uit Pittem als van ver daarbuiten”, vertelt sportfunctionaris Reinout Van Hessche. “We waren zeer tevreden met dit aantal, gezien het feit dat op die dag ook de Roeseltriatlon gehouden werd en heel wat mogelijke deelnemers naar daar trokken. We hebben dan ook niet lang geaarzeld om ook dit jaar een duatlon te organiseren.”

“Door de verkiezingen, de communies en de wegenwerken leek het ons beter dit jaar een paar weken later te organiseren. Net als de voorgaande jaren is dit een organisatie van de sportdienst en de sportraad, in samenwerking met de VTDL (Vlaamse Triatlon en Duatlonliga).”

Parcours blijft gelijk

“Het parcours is hetzelfde als vorig jaar. Door de wegenwerken aan de Egemstraat zijn we eerst op zoek gegaan naar een alternatief parcours, maar dit bleek ver van evident te zijn. In tegenstelling tot een wielerwedstrijd vindt een duatlon plaats op een gesloten parcours en het is niet evident om de centrumstraten enkele uren af te sluiten. Na overleg met de gemeente en de aannemer van de werken, verzekerde deze laatste ons dat we zonder problemen vanuit de Baertstraat de Egemstraat zullen kunnen opdraaien.”

Wie een volledige duatlon te lang vindt, kan ook als duo deelnemen: iemand loopt en iemand fietst

“De wedstrijd is ook dit jaar een officiële sprintduatlon. Dat betekent drie onderdelen: er wordt begonnen met 5 km lopen, daarna dient er 21 km gefietst te worden, om met opnieuw 2,5 km lopen te eindigen. Door deze beperkte afstand hopen we de drempel voor deelname te verlagen, zodat minder ervaren sporters ook zouden deelnemen. Wie een volledige duatlon te lang vindt, kan ook als duo deelnemen, waarbij één iemand het loopgedeelte en de andere het fietsen voor zijn of haar rekening neemt.”

Grote namen?

“Uiteraard hopen we op een aantal grote namen op de deelnemerslijst. Zo zal Belgisch en vice-Europees kampioen Jan Petralia zeker langs komen, maar hij kon ons nog niet bevestigen of hij effectief zal deelnemen. Ik wil echter benadrukken dat voor ons het recreatieve karakter nog steeds op de eerste plaats komt. We willen de mensen met de sport laten kennis maken en aan het sporten krijgen. We hopen dan ook dit jaar op flink wat deelnemers uit Pittem en Egem.”

“We starten om 14 uur met de kidsrun voor de kinderen uit de lagere school (verdeeld over drie categorieën). Inschrijven hiervoor kan de dag zelf in de sporthal, de deelname is gratis en er is voor elke deelnemer een aandenken voorzien.”

“Om 15 uur starten we met de sprintduatlon. Deelnemen kost 15 euro (20 euro vanaf 16 juni) voor de individuelen en 25 euro (30 euro vanaf 16 juni) voor de duo’s. Wie geen lid is van een tri- of duatlonclub dient een bijkomende daglicentie aan te kopen van 5 euro. Voor Pittem- en Egemnaren is deze echter gedurende de inschrijvingsperiode gratis.”

Vooraf inschrijven

“Vooraf inschrijven is verplicht via de website van de VTDL http://vtdl.triathlon.be en dan ‘kalender en inschrijvingen’. Wie meer informatie wenst, kan terecht op de website van de gemeente www.pittem.be/nl/duatlon, op de Facebookpagina ‘4e duatlon Pittem’ of bij de gemeentelijke sportdienst via sportdienst@pittem.be of 051 46 03 80.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier