Sportief Sint-Pietersfestival op zoek naar nieuw Poorterspaar

In totaal vier kandidaat-poorters en drie poorteressen nemen het komend weekend tegen elkaar op om de titel van Poorter en Poorteres één jaar te kunnen dragen. Naast hen herkennen we ook de huidige poorter en poorteres die de kandidaten een hart onder de riem kwamen steken. Een poorter en een poorteres ontbraken op de voorstelling. (Foto BRU) © BRU
Redactie KW

Van vrijdag 22 tot en met woensdag 27 juni wordt er gefeest op Sint-Pieter en dit al voor de 53ste keer. Het hoogtepunt van deze feestelijkheden ligt ongetwijfeld op zaterdagavond want dan wordt op zoek gegaan naar een nieuwe Poorter en Poorteres. Dit jaar is ook de jogging ‘Dwars door Sint-Pieter’ toe aan een jubileumuitgave.

Het Sint-Pieters Festival kent een rijke traditie en is dit jaar toe aan zijn 53ste uitgave. Traditioneel worden op vrijdag de feestelijkheden sportief geopend met de jogging en loopwedstrijd ‘Dwars door Sint-Pieter’.

Maar ook op de andere feestdagen is er ruimschoots plaats voor sport op de affiche. “Zowel op zaterdag- als zondagochtend kunnen wielertoeristen zich vanaf 7 uur ‘s morgens aanmelden voor de 28ste editie van onze Peddelroute”, vertelt voorzitter Geert Moreel. “We bieden hen de keuze uit een tocht van 45, 75 of 115 kilometer doorheen een adembenemend landschap. Op zaterdagnamiddag gaan we sportief verder met het zesde Sint-Pieters Kubb Tornooi waarbij 24 ploegen het tegen elkaar zullen opnemen. Supporters van de Rode Duivels hoeven tijdens het Sint-Pietersfestival niets te missen van hoe onze nationale ploeg het doet op het WK gezien de wedstrijd op zaterdagnamiddag vanaf 14 uur integraal te bekijken zal zijn in onze feesttent.”

Poorters

“Dit jaar gaan we uiteraard ook opnieuw op zoek op zaterdagavond naar een nieuw poorterspaar. Vier mannen en drie vrouwen doen daarbij een worp naar de titel van Poorter of Poorteres. Ook ouwe getrouwe Ronny Claerbout (65) is er opnieuw bij. Voor Ronny is het trouwens reeds zijn 14de deelname”, weet de voorzitter.

Het belooft op zaterdagavond alvast weer een spannende strijd te worden tussen de diverse kandidaten gezien ze erg aan elkaar gewaagd zijn. “Ik volhard in de boosheid”, lacht ouderdomsdeken Ronny Claerbout, “Eigenlijk doe ik mee voor het plezier en hoop ik keer op keer de titel van Poorter aan mijn voorbij te zien gaan zodat ik het jaar daarop opnieuw kan deelnemen. In het dagelijkse leven ben ik gemachtigd opzichter, kweek ik vissen, verzorg ik mijn aquarium en ben ik altijd in beweging.”

“Keer op keer hoop ik de titel van Poorter aan mijn neus voorbij te zien gaan” Ronny Claerbout, Poorter in spe

Valerie Stalmans die in het Lijsternest woont, is met haar 19 lentes dan weer de benjamin van het gezelschap. “Zelf zou ik mij nooit ingeschreven hebben”, reageert Valerie die zichzelf competitief noemt. “Het was kandidaat Michiel Duponcelle die eveneens in de leiding zit van Chiro Kierewiet die ervoor zorgde dat mijn deelname aan de verkiezing werd bevestigd.” Ook voor Michiel Duponcelle (22) uit de de Lijstergalm is het zijn eerste deelname. “Het is al een paar jaar geleden dat Chiro Kierewiet een kandidaat in de verkiezing had”, weet Michiel. “Dit jaar brengen Valerie en ikzelf daar verandering in en gaan we beiden voluit voor de overwinning. Hopelijk krijgen we geen muziekproef voorgeschoteld want daar ben ik niet zo goed in.”

Geen podiumvrees

Elissa De Bleser (22) uit de Seizoenswijk doet ook al voor de tweede maal een gooi naar de titel van Poorteres. “Op een paar puntjes na werd ik vorige maal net geen Poorteres”, vertelt Elissa die winkelbediende in een Spar supermarkt is. “Gezien het de vorige keer echt balen was en ik op een haar na geen Poorteres werd, ga ik ditmaal voluit voor de titel. Ik kreeg alvast al veel positieve reacties, wat voor mij een grote steun is.”

Voor kandidaat Kurt Marreel (44) die ook in de Lijstergalm woont, is alles echter nieuw. “Tijdens de verkiezing vertegenwoordig ik de wijk Daneels”, vertelt Kurt. “Samen met mijn vrouw Hannelore die eveneens deelneemt, doe ik een worp naar de titel van Poorter. Vooral kennisproeven en sport zijn me op het lijf geschreven. Zingen en theater is dan weer mijn minst goeie kant.”

“Het waren mijn klanten die mij ervan overtuigd hebben om mij in te schrijven”, vertelt kapster Hannelore Dupont (44) van kapsalon Mantiss. “Podiumvrees heb ik alvast niet. Het doet alvast goed te weten dat zowel mijn klanten als de hele wijk achter mij staan, wat zorgt voor een extra boost om het goed te doen. Als geheime wapen in de strijd naar de titel van Poorteres wil ik Facebook gebruiken, maar meer kan ik daar niet over vertellen gezien de concurrentie ongetwijfeld meeleest.”

Ook Bernard Colasse uit de Boomgaardstraat doet een gooi naar het Poorterschap, maar kon er tijdens de voorstelling van de kandidaten helaas niet bij zijn. Op zondag 24 juni en op woensdag 27 juni staan eveneens twee koersen voor nieuwelingen op de affiche. (BRU)

Jubileumeditie voor Dwars door Sint-Pieter

Vrijdag 22 juni wordt voor de 35ste keer Dwars door Sint-Pieter gelopen. Vorig jaar konden de organisatoren rekenen op zo’n 200 deelnemers voor de 3,5 7 of 10,5 kilometer. “Ook dit jaar blijft ons parcours ongewijzigd”, vertelt Geert Lietaert van het loopcomité van Sint-Pieter.

Het Loopcomité is dit jaar toe aan de 35ste organisatie van Dwars door Sint-Pieter. Op de foto tonen ze een van hun eerste affiches. (Foto BRU)
Het Loopcomité is dit jaar toe aan de 35ste organisatie van Dwars door Sint-Pieter. Op de foto tonen ze een van hun eerste affiches. (Foto BRU)© BRU

“Tot nu toe kregen we reeds een 70-tal inschrijvingen binnen, maar ongetwijfeld zal dit aantal de komende dagen nog een flinke boost nemen. We mikken vooral op mensen van binnen Kuurne of uit de rand. Voor het derde jaar op rij organiseren we een Teamrun, waarbij diverse teams, telkens bestaande uit vier lopers ouder dan 12 jaar, het tegen elkaar opnemen in een 14 kilometer lang parcours.” De eerste editie van Dwars door Sint-Pieter vond plaats in 1984 en viel samen met de allereerste publicatie van de Sint-Pieterskrant. Het was meteen de opvolger van de ”De Volksloopkoers” die plaatsvond in het jaar 1981 ,’82 , en ’83. “Ik kan mij nog heel goed de volksloopkoers herinneren”, gaat Geert verder. “Als 13-14 jarige knaap heb ik zelf namelijk nog meegelopen in die loopwedstrijd, al had toen niemand durven denken dat ik bijna 40 jaar later voorzitter zou zijn van deze organisatie (lacht).”

Wie nog wenst in te schrijven voor de 35ste editie van Dwars door Sint-Pieter kan dit doen via www.dwarsdoorsintpieter.com. Vooraf inschrijven kost 5 euro, de dag zelf betaal je 7 euro ongeacht de afstand die je wenst te lopen. Op zaterdagnamiddag gaan dan traditioneel de jeugdloopwedstrijden door die beter bekend is als de Interscholen Wisselbeker. (BRU)

Wie het volledige programma wenst na te lezen van het Sint-Pietersfestival kan terecht via www.st-pietersfestival.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier