Sporthalwachter Marc Vanhaecke gaat met pensioen: “Veertig jaar op dezelfde werkplek”

Dinsdag trok Marc Vanhaecke de deur van de Beernemse sporthallen achter zich dicht.© AV
Dinsdag trok Marc Vanhaecke de deur van de Beernemse sporthallen achter zich dicht.© AV
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Na een loopbaan van veertig jaar zwaaide zaalwachter van de Beernemse sporthallen Marc Vanhaecke (60) dinsdag de deur achter zich dicht. De zaalwachter onthoudt vooral de steun vanuit het gemeentebestuur en de werksfeer, terwijl het nu tijd is om te focussen op zijn kleinkinderen en zelf actief sporten.

De professionele loopbaan van Marc Vanhaecke begon op zijn zeventiende, toen hij twee jaar lang in het leger aan de slag ging. Nadien werkte hij nog een jaar als chauffeur voor een wasserij. Vervolgens begon hij in sporthal Den Akker in Oedelem als zaalwachter, een job die hij tot zijn pensioen volhield. “Ik ben in 1981 begonnen en heb er tot 2021 gewerkt, dat is veertig jaar op dezelfde werkplek. Dat zie je nu niet vaak meer hé. Vroeger, in die tijdsgeest, werkte je van bij het begin van je loopbaan tot aan je pensioen bij dezelfde werkgever”, steekt Marc van wal.

Zelf sportief

Omdat hij zelf erg sportief was, lag de nieuwe job hem als gegoten. “Vroeger speelde ik zelf volleybal en deed ook zaalvoetbal. Intussen heb ik ook al zeven marathons gelopen. Ik volg de sport dus al altijd actief én passief. Vanuit die mentaliteit probeer ik de sport ook altijd te promoten”, vertelt de voormalige zaalwachter, die nog de beginjaren van recreatieve sport meemaakte. “Mijn carrière begon in Den Akker, want vroeger was er maar één sporthal in Groot-Beernem. Vroeger werd nog op een betonnen vloer gesport en was er een scorebord met metalen platen, nu spelen ze op een vloer uit kunststof en is er een elektronisch scorebord. Het dak van de sporthal was uit metaal gemaakt en bij veel wind hoorde je het van ver klepperen.”

Volgens Marc is Beernem al altijd een echte sportgemeente. “Basketbal en volleybal waren vroeger erg populair in onze regio. Ik herinner me nog momenten zoals de bekerwedstrijd tegen Torhout waarbij ik zelf mocht spelen voor een volle hal waar tot 500 mensen zaten. De sporthal barstte toen bijna letterlijk uit zijn voegen, maar het gaf wel een speciaal gevoel om te mogen spelen in een volle sporthal waarin je zelf werkt.”

Doorheen de jaren kwamen er veel sporten bij en de gemeente moest noodgedwongen uitbreiden. In 2013 was de nieuwe sporthal aan Drogenbrood klaar, waardoor ook het team van sportmedewerkers werd uitgebreid met jonge collega’s. “Dat vroeg natuurlijk wat aanpassing, maar samen met de jonge ploeg hebben we dat goed aangepakt. Ik ben altijd heel erg blij geweest met de collega’s”, reageert Marc.

Afscheidsmoment

In het laatste jaar waren de Beernemse sporthallen door corona vaker leeg dan vol, waardoor Marc werd ingezet om andere taken in en rond Beernem te vervullen. “En ook dat deed ik met veel plezier, want ik doe heel graag veldwerk. Ik word zot als ik acht uur achter een bureau moet zitten. Ik moest van bij het begin ook een dag in het weekend werken en dat vroeg soms wat aanpassen, maar ik was dan wat meer thuis doorheen de week en daar kon ik dan weer van genieten. Mijn vrouw moest als verpleegster ook soms in het weekend werken, dat kwam dus goed uit.”

Het gemeentebestuur organiseerde deze week een klein afscheidsmoment voor Marc. Het was voor de zaalwachter op rust een speciale week, want op 17 februari vierde hij zijn 60ste verjaardag, op 20 februari kreeg hij er een vierde kleinkind bij en dinsdag werkte hij zijn laatste dag voor de sporthal. Marc zal zich trouwens nu meer focussen op zijn kleinkinderen. “Maar er blijft ook tijd vrij voor mijn hobby’s. Ik ben graag bezig in de natuur met vissen, jagen en wandelen. Daarnaast loop ik zeker drie keer per week. Ik ga me dus niet snel vervelen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.