Sporten zodat vrouwen kansen krijgen waar ze recht op hebben

© Alexandra Bertels
Marlies Strubbe
Marlies Strubbe Ambassadrice Girl Power - Plan België

Vier jonge meiden hebben één doel: gelijke rechten voor meisjes. Aline, Line, Zoé en Marlies doen op 29 mei mee met de Fisherman’s Friend StrongmanRun in Antwerpen. Daarmee nemen de vier het op voor hun ‘zussen’ in Benin zodat zij de kansen krijgen waar ze recht op hebben. Wekelijks schrijft Marlies een blog voor kw.be.

Aline, Line, Zoé en ikzelf lopen voor het Girl Power-project van Plan België. Dat is een sportproject in Benin dat meisjes in Benin moed en kracht wil geven. Met z’n vieren trainen we ondertussen keihard voor de Fisherman’s Friend StrongmanRun, een obstakelrace van 18 km, die we omdoopten tot de StrongWOmanRun.

De hindernissen van de StrongWOmanRunzijn niets in vergelijking met de obstakels die miljoenen meisjes dagelijks moeten overwinnen

Maar die hindernissen zijn niets in vergelijking met de obstakels die miljoenen meisjes dagelijks moeten overwinnen. Kindhuwelijken, tienerzwangerschappen, een gebrek aan respect en kwaliteitsvol onderwijs zijn pas echte hindernissen. Nog steeds krijgen velen de kans niet om hun talenten te ontplooien. Om voor zichzelf op te komen of hun toekomst zelf te bepalen.

Girl Power

Ik ben professioneel journaliste en eindredacteur voor meerdere media. Daarnaast ben ik ambassadrice van het Girl Power-project. Ik kom uit Gistel en woon nu in Gent. Feminisme en vrouwenrechten interesseren me mateloos. Ik vind het dan ook fantastisch dat Plan België mij heeft gekozen als ambassadrice.

Sporten zodat vrouwen kansen krijgen waar ze recht op hebben
© Alexandra Bertels

Ik heb een team van vier vrouwen. Zoé is 21 jaar, komt uit Moeskroen en studeert journalistiek in Brussel. Ze doet mee met het project, ook omdat ze altijd al interesse heeft gehad in vrouwenrechten. Zoé wil zichzelf ook uitdagen met het project.

Aline uit Berlare is 24 jaar oud en aspirant globetrotter. Van opleiding is ze journaliste, en momenteel volgt ze een lerarenopleiding. Als trotse feministe vindt ze het een hele eer en uitdaging om deel uit te maken van dit Girl Power-project.

De 23-jarige Line studeert antropologie in Brussel en is afkomstig uit Doornik. Ze besloot om deel te nemen aan het project, omdat ze wil vechten voor gelijke rechten. Met haar deelname kan ze ook actie ondernemen. Geen woorden, maar daden dus.

Trainer Filip met het Girl Power-team.
Trainer Filip met het Girl Power-team.© Marielaure de Brauwer

Maar we hebben – gelukkig maar – ook een coach die ons helpt bij de trainingen. Coach Filip is al dertig jaar personal trainer. Vroeger had hij een fitnesszaak en sport is dus zijn passie. Filip wilde meedoen aan het project, want hij vindt dat gelijke rechten voor meisjes ook een mannenzaak is.

Trainer Filip.
Trainer Filip.© Alexandra Bertels

Naar Benin

Ons team is al weken aan het trainen voor de StrongWOmanRun, maar trainen is niet het enige wat we doen. Volgende week vertrekken we zelf naar Benin om daar met eigen ogen het project te zien. We zullen er samen reportages maken. Daarnaast zullen we meisjes interviewen, maar ook ouders, directeurs…

Er wordt alvast uitgekeken naar ons bezoek:

https://www.youtube.com/watch?v=xa5D53xewpw

Volgende week volgt een update van ons avontuur, hier op kw.be.

Dit zijn de leerlingen van een lagere school in Cobly. De school doet mee aan het project en heeft dus een voetbalploeg. Elke commune -Cobly is een commune- heeft drie voetbalploegen. In deze groep zitten dus meisjes en jongens die in de voetbalploeg zitten.
Dit zijn de leerlingen van een lagere school in Cobly. De school doet mee aan het project en heeft dus een voetbalploeg. Elke commune -Cobly is een commune- heeft drie voetbalploegen. In deze groep zitten dus meisjes en jongens die in de voetbalploeg zitten.© Plan International

Wil je ons project op de voet volgen? Surf dan naar www.superplan.be/girlsruntheworld. Steun ons project of schrijf je in voor de race en loop op 29 mei met ons mee!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier