Sportcentrum De Wankaarde in Staden al geruime tijd geplaagd door vandalisme

Jean-Pierre Deraeve, voorzitter van SK Staden voor de kleedkamers waar vroeger werd ingebroken en schade werd aangericht. (foto JCR)©JOKE COUVREUR
Jean-Pierre Deraeve, voorzitter van SK Staden voor de kleedkamers waar vroeger werd ingebroken en schade werd aangericht. (foto JCR)©JOKE COUVREUR
Redactie KW

Sportcentrum De Wankaarde wordt al geruime tijd geplaagd door inbraken en vandalisme. Zowel hondenschool De Meute, voetbalclub SK Staden als schuttersvereniging Sint-Sebastiaan kregen er recent mee af te rekenen. Camera’s moeten soelaas brengen.

Net voor kerst hielden vandalen lelijk huis op het terras van de cafetaria van sporthal De Wankaarde. Er werden eieren tegen de muur gekeild, de glazen bladen van bankettafels werden verbrijzeld en er werden bloembakken tegen de ramen gekieperd. De daders zijn volgens cafetaria-uitbater Patrick Vandecappelle nog niet gevonden. Volgens burgemeester Francesco Vanderjeugd zou het hier niet om puur vandalisme gaan, maar dient de reden wellicht in de relationele sfeer gezocht te worden. Ook diverse verenigingen die hun thuisbasis op het sportcentrum hebben, werden in het recente verleden geplaagd door inbraken en vandalisme.

Vuurtje

“In maart 2019 werd geprobeerd om in te breken in ons clubhuis”, vertelt voorzitter Koen Vanlerberghe van hondenschool De Meute. “Hoewel de deur werd geforceerd slaagde de inbreker er niet in om binnen te raken. De kabel van twee verlichtingsspots werd vernield. De spots gaan aan zodra er beweging op ons terrein is. De dader werd ondertussen geïdentificeerd en voor de rechter gebracht. Een tijd later was het evenwel opnieuw prijs. De toegang tot onze berging werd geforceerd. De daders stookten toen een vuurtje rond de nabijgelegen vijver en werkten er gestolen cola en bier naar binnen. Een deel van de buit vonden we tussen de struiken terug. Een paar dagen later werd opnieuw in de berging ingebroken en verdween er weer drank. Een oplossing voor het probleem zie ik niet onmiddellijk, al zou de gemeente wel overwegen om camera’s te plaatsen.”

Voetbalclub SK Staden kreeg verschillende keren inbrekers over de vloer. “Doelwit was de frisdrankautomaat in onze gebouwen”, weet secretaris en gerechtigd correspondent Jean-Pierre Deraeve. “Bij die inbraken werden onder andere twee deuren ingetrapt en werd een radio vernield. Vorig jaar werd dan weer gepoogd gaten te branden in de leiding van een watersproeier. Onze minivoetbalveldjes uit hard plastiek waar 2 tegen 2 gespeeld kon worden, hebben we noodgedwongen verwijderd. We vonden ze geregeld op alle uitkanten van het terrein terug nadat ze losgetrokken werden. Het plaatsen van camera’s zou een positieve zaak zijn. We hebben dit al diverse malen aangekaart bij het gemeentebestuur. Daarnaast zou een politiereglement, dat bepaalt dat je enkel tussen bepaalde uren op de site mag zijn en dit enkel om te bewegen en te sporten, soelaas kunnen brengen. De Wankaarde is openbaar domein waardoor de politie niet veel kan uitrichten tegen rondhangende jongeren.”

“Onze miniveldjes vonden we op alle uitkanten van het terrein terug”

Schuttersvereniging Sint-Sebastiaan kreeg al drie keer inbrekers over de vloer. “De laatste maal werd een deur ingetrapt en werd er een laptop meegenomen”, zegt voorzitter Gilbert Meeuws.

Beelden

Volgens burgemeester Francesco Vanderjeugd wil het bestuur meer inzetten op het gebruik van camera’s.

“Nu al zetten we camera’s van Mirom in tegen sluikstorten. Als er andere zaken geregistreerd worden, kunnen de beelden door bepaalde afspraken ook uitgelezen worden door de politie. Daarnaast gaan we investeren in de aankoop van mobiele camera’s die ingezet kunnen worden voor specifieke zaken zoals bijvoorbeeld overlast. We gaan checken of er een reglement bestaat rond het sportcentrum. Als dat er niet is, zullen we er eventueel een opmaken, al denk ik dat er nu al een afsprakennota is.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.