Sportambassadeur van Brugge Rudy Vannieuwenhuyse (79) overleden

Rudy Vannieuwenhuyse (links), naast burgemeester Renaat Landuyt en atleet Alexander Diaz Rodriguez bij de bekendmaking van de nieuwe Brugse marathon in 2017. (foto Davy Coghe)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Bruggeling Rudy Vannieuwenhuyse, de oprichter van Dwars door Brugge, is donderdag 28 februari op 79-jarige leeftijd overleden.

Rudy Vannieuwenhuyse werd op 4 juni 1940 in Ruddervoorde geboren. Hij liep school bij de Frères en aan het Sint-Leocollege in Brugge. Hij vervulde zijn legerdienst als marinefuselier en vond daarna werk bij de Bank van Brussel in Brugge. Twee jaar later stond hij aan het hoofd van het filiaal aan de Kruispoort. Hij was er de jongste kantoordirecteur van heel België.

Hij was getrouwd met Gaby Billiet, met wie hij twee dochters kreeg: Petra en Patsy. Zij schonken hem vijf kleinkinderen.

Trofee van Sportverdienste

Sport was de passie van Rudy Vannieuwenhuyse, al was het een late roeping. Pas op zijn 35ste startte Rudy met sporten. Hij liep verschillende marathons en langeafstandswedstrijden. Omdat de druk op de knieën te veel werd, schakelde hij nadien over op het fietsen. In 2010 fietste hij de Mont Ventoux op.

Hij raakte vooral bekend omwille van de organisatie van diverse sportwedstrijden. Zo stond hij aan de wieg van Dwars door Brugge. Sinds 2016 zat hij ook de Belgian Road Runners Club voor, een organisatie die elf van de meest ambitieuze wegwedstrijden van het land opzet. In 2008 werd hij voor zijn gedreven sportpromotie gelauwerd met de Trofee van Sportverdienste.

“Gaf overschotjes aan goede doelen”

Annick Lambrecht, ex-schepen van Sport en huidig gemeenteraadsvoorzitter, is diep bedroefd door het overlijden van Rudy Vannieuwenhuyse. “Rudy vocht al een tijdje tegen een ziekte, maar zijn overlijden komt toch hard aan”, reageert ze. “Rudy wilde zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen, zowel jong als oud. Dat deed hij zelf als organisator van Dwars door Brugge, waar hij duizenden mensen kon motiveren om de loopschoenen aan te trekken. Dat was echt zijn levensdoel. Als kersverse schepen van Sport had ik nog geen stap in mijn bureau gezet of Rudy stond me al op te wachten.

“Hij was ook de bedenker en initiatiefnemer van ‘Dag van de Brugse Sportclubs’, waarbij de sportclubs zich konden presenteren aan het grote publiek. Zelfs zonder financiële steun van de stad werkte hij het project verder uit. Hij was ook een van de sterke krachten achter de Warmathons in Brugge. Ik zal me Rudy vooral herinneren als een warme en lieve man. In alle stilte zette hij zich in voor de goeie doelen. Als er overschotten waren van Dwars door Brugge dan ging hij die in alle stilte en ver weg van de camera’s afgeven aan de goede doelen. Hij zal gemist worden.”

(SVK/ON)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier