Sport- en feestcomité De Zwaluw viert het jubileum 50 jaar Dentergem koers

Het huidige, organiserende feestcomité met v.l.n.r. Tomas Ameye, Kurt Vandenheede, Freddy Vandemaele, Rik Deloof, Eric Demarez, Dirk Hollevoet, Joseph Verstraete, Norbert Vandenheede (voorzitter) en Tony Vandemaele (secretaris). (foto BB)
Redactie KW

Het sport- en feestcomité De Zwaluw, dat al sinds 1970 verantwoordelijk is voor de kermisfeesten van Dentergem, pakt dit jaar uit met goedgevulde Ommegangsfeesten. Hoogtepunten zijn de overzichtstentoonstelling ’50 jaar Dentergem koers’ en wielerwedstrijden voor nieuwelingen, juniores en de 50ste editie van de beroepsrennerskoers. Ook de etalagezoektocht staat voor de gelegenheid in het teken van het jubileum.

Het comité pikte in 1970 de draad weer op nadat het vorige bestuur er enkele jaren ervoor de brui aan gaf. Tijdens de allereerste editie van de beroepsrennerskoers kwam het spandoek aan de aankomst, dat vastgebonden was aan twee grote sparren, naar beneden nadat een vrachtwagen er tegenaan was gereden. Dat gebeurde in de voorlaatste ronde, maar gelukkig kwam alles toch nog goed. De winnaar Hubert Hutsebaut werd niet gehinderd en reed solo naar de overwinning. Walter Planckaert werd derde in de eerste editie.

De toon was gezet en het comité was klaar voor de organisatie van decennialang koersplezier. In 1971 werd het comité een volwaardige vzw met Benoni Vandemaele als voorzitter, Etienne Dejonghe als secretaris, Jean Lanssens en Daniel Nemegeer als ondervoorzitters en Julien Callens, Luc Delporte, Leopold Dekeyzer, Remi Goeminne, Frans Locquet, Marcel Snauwaert, José Spiessens, Norbert Vandenheede, Victor Vercruysse en Jozef Wanseele waren de toenmalige leden. In 1997 werd Jean Lanssens de nieuwe voorzitter en eind 2012 gaf hij de fakkel door aan Norbert Vandenheede. Etienne Dejonghe werd na zijn overlijden in 2002 als secretaris opgevolgd door Tony Vandemaele.

Met dank aan KOERS

De overzichtstentoonstelling ’50 jaar Dentergemkoers’, het paradepaardje van de kermisaffiche, wordt op vrijdagavond officieel geopend voor genodigden. Er is onder meer een praatcafé voorzien in samenwerking met Koers, het wielermuseum in Roeselare. Thomas Ameye, directeur van het museum en ex-Dentergemnaar, verleende zijn medewerking, waardoor Tony Vandemaele in de archieven mocht duiken en alle uitslagen, foto’s, krantenknipsels, kledij en andere attributen kon verzamelen. Dat resulteerde in een overzichtelijke tentoonstelling, waar alle koersliefhebbers reikhalzend naar uitkijken. Op de expo zullen heel wat bekende sportlui en een aantal ex-winnaars aanwezig zijn.

Podiumfoto van de eerste editie: we zien onder meer winnaar Hubert Hutsebaut naast wijlen voorzitter Benoni Vandemaele met bordje nr1 in de hand. (Repro BB)
Podiumfoto van de eerste editie: we zien onder meer winnaar Hubert Hutsebaut naast wijlen voorzitter Benoni Vandemaele met bordje nr1 in de hand. (Repro BB)

Er wordt ook een brochure uitgegeven die per jaar een kort wedstrijdverslag, de uitslag en een foto van de winnaar bevat. De tentoonstelling is elke dag van de kermis te bezichtigen: zaterdag 20 juli van 14 tot 19 uur, zondag 21 juli van 10 tot 18 uur, maandag 22 juli van 11 tot 19 uur en op dinsdag (jaarmarkt) van 10 tot 15 uur.

Vaders van huidige wieleridolen

Er werden al 250 officiële wedstrijden georganiseerd in Dentergem. Opvallend is dat het bestuur nooit startgeld betaalde of vervoerskosten vergoedde. Het minst aantal renners aan de start bedroeg 42 en het maximumaantal bedroeg 152 deelnemers. Het bestuur kreeg in de loop der jaren heel wat bekende renners aan de start zoals Freddy Maertens, Axel Merckx, Dirk Dewolf, Nick Nuyens en de betreurde Wouter Weylandt. Ook buitenlanders zoals Marc Madiot, Rolf Sörensen, Laurent Jalabert en Caleb Ewan vonden de weg naar Dentergem. Ook vaders van huidige wieleridolen kwamen hier koersen: Gary Wiggins (vader van Sir Bradley), Ronald Van Avermaet (Greg), Adri Van der Poel (Mathieu) en Patrick Evenepoel (Remco).

Aankomst van de editie 2003 met als aandachtige toeschouwer wijlen Frans Beke, toenmalige schepen van Sport. (Repro BB)
Aankomst van de editie 2003 met als aandachtige toeschouwer wijlen Frans Beke, toenmalige schepen van Sport. (Repro BB)

Etalagezoektocht

De Dentergemse kermisetalagezoektocht groeide dan weer uit tot een klassieker. Onder leiding van Rik De Loof en Freddy Vandemaele organiseert het comité een nieuwe familiezoektocht met als toepasselijk thema ‘jubileum 50ste beroepsrennerskoers in Dentergem’.

Er zijn 15 foto’s uit de gemeente met (historische) tips te vinden in verschillende etalages. Er wordt gewandeld op een vast parcours, veelal op wegen waar ook de renners rijden, dit is anders dan de vorige edities. Er is een groene trui te winnen met aparte vragen over de verschillende aankomstlijnen van de beroepsrennerskoers.

De zoektocht kan je een maand uitvoeren en is nu al bezig. De prijzen worden verdeeld op de jaarmarkt, maar aanwezigheid daar is niet vereist. Deelnemingsformulieren zijn te verkrijgen bij Carine Arickx in de Statiestraat 5, Eric Deloof in de Meulebekesteenweg 24 en Tony Vandemaele in de Groeneweg 14, allen in Dentergem.

(Kurt Beke)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier