Sporen van oud ambacht ontdekt aan Sint-Annarei in Brugge

Veel belangstelling voor de archeologische vondst. De kuipen zie je links.© Davy Coghe
Veel belangstelling voor de archeologische vondst. De kuipen zie je links.© Davy Coghe
Redactie KW

Bij opgravingen aan de Sint-Annarei in Brugge door het archeologische bedrijf Ruben Willaert hebben archeologen onder andere restanten van kuipen gevonden. Die kunnen verwijzen naar activiteiten van ververs, leerlooiers of volders.

De oudste sporen omvatten funderingen en muurresten van verschillende huizen die teruggaan tot de 13de eeuw en stonden langs het nu verdwenen Besemstraatje dat op de kaart van Marcus Gerards (1562) is afgebeeld. De aangetroffen resten vormen wellicht de voorzijde van die verdwenen bebouwing. Tijdens de opgraving werden verder een vijftal grote houten kuipen gevonden. Die hebben een diameter van ruim 1,80 meter en bestaan uit houten planken die door houten hoepels worden bijeengehouden.

Welk ambacht?

“Al tijdens het vooronderzoek werd duidelijk dat op deze locatie sporen van ambachten te vinden waren”, vertelt stadsarcheoloog Frederik Roelens. “Om welk ambacht het precies gaat, is nog niet duidelijk. Waarschijnlijk gaat het om sporen van het verversambacht, maar het kan ook van leerlooiers of volders zijn.” “Uitsluitsel zullen we pas met zekerheid krijgen na het leeghalen van de kuipen”, aldus cultuurschepen Nico Blontrock.

De opgravingen vinden plaats in de tuin van de voormalige brouwerij Den Hert. Na grondig onderzoek, onder andere van de kelders, zal het historische pand aan de Sint-Annarei tot B&B worden omgevormd. (CW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.