Spontaan applaus voor heropening Frans-Belgische grens

De burgemeester is tevreden dat de barrière weg mag.
Christophe Lefebvre

Tijdens de nacht van zondag op maandag gingen alle Europese binnengrenzen opnieuw open, een gevolg van zowel de federale als Europese exitstrategie. Ook aan het Delorsplein in Menen werden de metershoge hekkens weggehaald, een erg symbolisch moment.

“Het was een aartsmoeilijke beslissing die ik moest nemen, maar de volksgezondheid primeerde. Ik ben dan ook blij dat we deze fysieke barrière opnieuw kunnen verwijderen“, klinkt het bij een tevreden burgemeester Eddy Lust.

Menen reageerde bij de start van de coronacrisis erg snel door de grenzen meteen dicht te gooien. Vooral op het Delorsplein, een plein dat zowel op Belgisch en Frans grondgebied ligt, werd de sluiting pijnlijk zichtbaar. Metershoge hekkens moesten zowel Franse als Belgische bezoekers tegenhouden.

Economisch aspect

“Voor Menen had die sluiting heel wat gevolgen” klinkt het bij de burgervader. “Het economische aspect mag zeker niet vergeten worden. De Franse klanten waren en zijn een belangrijke bron van inkomsten voor heel wat handelaars en met het plaatsen van de hekkens verdween een groot deel van de omzet.”

Daarnaast was er ook het sociale en familiale aspect. Wonen aan de grens heeft nu eenmaal zijn eigen, unieke wetmatigheden. Wie familie had aan de andere kant van de hekkens, wie er werkt, wie er vrienden heeft wonen zag zich plots geconfronteerd met een fysiek obstakel.

“Helaas was die beslissing broodnodig om de veiligheid en gezondheid van iedereen te garanderen en ik ben dan ook blij dat we hier vandaag de hekkens opnieuw kunnen verwijderen”, zegt de burgemeester.

Lees verder onder het filmpje

https://www.youtube.com/watch?v=z21rETPnvns

Klokslag 7.30 uur trokken de gemeentelijke arbeiders, voorzien van het nodige gereedschap, richting hekkens om aan de afbraak te beginnen. Het moment kon op heel wat belangstelling rekenen en bij enkele handelaars brak, zelfs op dit vroege uur, spontaan applaus uit.

Schepen van Ondernemen Virginie Breye, die zelf een handelszaak in de Barakken heeft, was zichtbaar opgetogen. “Het is een periode geweest die heel wat moeilijker was dan ik had durven denken“, horen we.

Dalende omzet

“Van zodra de Veiligheidsraad groen licht gaf, opende ik net zoals heel wat van mijn collega’s de deuren. Helaas viel onze omzet drastisch terug, vaak tot zelfs maar 1% van ons normale verkoopcijfers. Louter cijfermatig gezien was het dus nutteloos te openen, maar toch waren we iedere dag aanwezig, al was het maar om de weinige klanten die we wel hadden te kunnen bedienen zoals het hoort. De volledige buurt kan opnieuw herademen en het is een belangrijke, volgende stap in de richting van hoe het was voor de coronacrisis.”

Verschillende buurtbewoners, zowel aan Franse als Belgische kant van de grens, kwam de opening zelf bijwonen en heel wat mensen poseerden nog snel bij de laatste hekkens, alvorens ze definitief verdwenen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.