Spoeddienst AZ Damiaan Oostende neemt deel aan wedstrijd reanimatie

In juni vindt in Nederland een bijzondere wedstrijd plaats. Teams van ziekenhuizen kunnen deelnemen aan Venticare, een wedstrijd voor reanimatietechnieken. Het Oostendse AZ Damiaan vaardigt als enige Belgische ziekenhuis een team af. Het is al van 2005 geleden dat het ziekenhuis deelnam aan zo’n wedstrijd.

In totaal duurt de oefening zo’n vijftien tot twintig minuten. © GLO

Vandaag werden de reanimatietechnieken al geoefend op een hoogtechnologische pop. Een team van zeven spoedverpleegkundigen gaat de uitdagingen aan. Gert Vandenbroucke is teamleider en staat in voor het goede verloop van de reanimatie. “Ik zorg ervoor dat alle richtlijnen correct gevolgd worden”, zegt hij.

(Lees verder onder de video)

De teams krijgen op de wedstrijd een casus: bijvoorbeeld een 58-jarige man die op de spoeddienst binnen komt met pijn op de borst. Vervolgens schiet het team in actie. De procedures die ze moeten volgen bij een reanimatie liggen vast, overal in Europa worden dezelfde richtlijnen gevolgd. “En we moeten niet alleen de patiënt zien te redden”, gaat teamleider Gert verder. “We worden ook beoordeeld op basis van contact met de familie, doorverwijzen naar de arts…”

Een team van zeven spoedverpleegkundigen gaat de uitdagingen aan.
Een team van zeven spoedverpleegkundigen gaat de uitdagingen aan.© GLO

Voor het team van het Oostendse ziekenhuis is deelnemen belangrijker dan winnen. “Juist, het gaat ons vooral om bij te leren, op elkaar ingespeeld te zijn als team…”, vult spoedverpleegkundige Kris Ramault aan.

In totaal duurt de oefening zo’n vijftien tot twintig minuten. Vandaag met een goede afloop; het team slaagde erin om de patiënt te reanimeren. “Het is de bedoeling dat we na de wedstrijd intern iets gelijkaardigs opzetten”, vult coördinator van de spoeddienst Bernard Meyers aan. “Om de twee maanden kan iedereen van de spoeddienst deelnemen en zijn of haar skills oefenen. We maken er een echt leermoment van.”

De wedstrijd vindt plaats in juni en het team van het AZ Damiaan oefent de komende maanden nog volop.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.