Spiere-Helkijn: “Winnen tegen al dat jong geweld, niet evident”

Johan met zijn vrouw Kirsten Luyssen vier tienerzonen Bram, Rob, Tim en Toon. (Foto GBA)
Redactie KW

Johan Wyckaert mag zich een jaar lang de Krak van zijn Spiere-Helkijn noemen. Als voorzitter van de sportraad zet hij al jaren de sportieve puntjes op de i. “Het belangrijkste in mijn leven? Zonder twijfel mijn gezin”, glimlacht hij.

De 49-jarige Johan is allerminst een onbekende in Spiere-Helkijn. Vooral in zijn functie als voorzitter bij de sportraad wordt hij door velen geprezen. Ook zijn tweevoudige deelname aan de Iron man dwingt respect af. “Of ik deze erkenning verwachtte? Eigenlijk niet. Ik heb ook geen reclame gemaakt. Al neemt dat niet weg dat ik ontzettend blij ben met deze ‘trofee’. Krak van je gemeente worden, het is niet iedereen gegeven.”

Iron Man

In het gezin Wyckaert speelt sport een erg belangrijke rol. Johans vier zonen erfden de sportieve genen en spelen alle vier voetbal. Johan zelf focust zich dan weer op triatlon. Zo bereikte hij al tweemaal de finish van een volledige Iron Man, in 2016 in het Zwitserse Zürich en een jaar later in Kalmar (Zweden).

“Deelnemen aan zo’n Iron Man vergt uiteraard wel wat voorbereiding, maar een vast schema heb ik niet. Ik tracht ‘gewoon’ elke week op hetzij fietsen, lopen of zwemmen te trainen. Naarmate de dag van de wedstrijd dichterbij komt, drijf ik mijn trainingen wel op. Ik vind het zelf belangrijk om alles op mijn eigen tempo te kunnen doen”, zegt hij.

Bij triatlonclub Lentriac traint hij wel samen met andere atleten, jong en oud. “Dit jaar bereid ik me voor op de Iron Man in Kopenhagen, Denemarken midden augustus”, gaat Johan verder. “Ik train nu wekelijks de verschillende takken, maar binnenkort wordt het toch dat tikkeltje drukker en zwaarder (glimlacht). Nuja, ik vind het zelf heel leuk om te trainen en die triatlons af te leggen. Of er ook in 2019 een vervolg komt, weet ik nu absoluut nog niet. Tijd brengt raad, zeker?”

Fun Run

Naast zijn eigen sportieve carrière is de veertiger ook voorzitter van de lokale sportraad. Zes jaar geleden nam hij die functie op zich. “In Spiere-Helkijn focussen we op twee belangrijke evenementen, het Spel zonder Grenzen en de Fun Run. Daar kruipt elk jaar veel tijd in, maar uiteindelijk kunnen we terugkijken op succesvolle edities. Aan het Spel zonder Grenzen namen toch 20 ploegen deel.”

Het belangrijkste in zijn leven is en blijft wel zijn gezin. Zo houdt Johan van de stevige partijtjes tafelvoetbal tegen zijn tienerzonen. “Deze namiddag kreeg ik nog de volle nederlaag, maar ik laat me niet doen en probeer toch steeds te winnen. Verre van gemakkelijk tegen dat jong geweld”, besluit hij met een glimlach.

“Ik tracht elke week op hetzij fietsen, lopen of zwemmen te trainen”

“Vers bloed en een frisse wind brengen nieuwe ideeën met zich mee”

Ondertussen is Johan dus bijna zes jaar voorzitter van de sportraad in Spiere-Helkijn. In 2018 zijn er echter opnieuw verkiezingen. “Ik weet nog niet of ik mij ook deze keer kandidaat ga stellen”, zegt hij. “De bestaande functies worden opnieuw ingedeeld en ik ben van het principe dat ook anderen de kans moeten krijgen om hun stempel te drukken. Als iemand anders naar het voorzitterschap dingt, heb ik daar totaal geen problemen mee. Vers bloed, een frisse wind, dat brengt nieuwe ideeën met zich mee.” Wel is hij van plan om lid te blijven van de sportraad. “Men zal altijd op mij kunnen blijven rekenen. Stel dat er niemand opstaat om me op te volgen als voorzitter, neem ik die rol met veel plezier op.”

“Combinatie gezin-job-sport loopt vlot”

Het is duidelijk: Spiere-Helkijn ligt de 49-jarige triatleet nauw aan het hart. “Ik zou het niet anders willen. Mijn leven is inderdaad goed gevuld. Maar de combinatie met mijn gezin, mijn job en het sporten zelf loopt erg vlot. Hopelijk slaag ik ook dit jaar in mij doel en kan ik de Iron Man in Denemarken tot een goed einde brengen”, glimlacht hij.

“Eerst Kopenhagen”

Wat het triatlon betreft, is Johan naar eigen zeggen een laatbloeier. “Ik ben eigenlijk maar een jaar of vijf terug begonnen met deze zware, maar uitdagende en erg aangename sport. Ik voel me er persoonlijk heel goed bij, kan echt genieten van het trainen en ga er altijd voor de volle honderd procent voor. Wie weet wat nog volgt… Maar laat ons eerst maar Kopenhagen tot een goed einde brengen”, knipoogt hij.

Bio Johan Wyckaert

Privé

Johan is 49 jaar. Hij is ondertussen 23 jaar gehuwd met Kirsten Luyssen en vader van vier zonen: Bram (18), Rob (16), Tim (14) en Toon (12).

Opleiding

Johan heeft de uitdagende studies van industrieel ingenieur achter de rug.

Loopbaan

De Krak van 2017 is bedrijfsleider bij Almeco in Moeskroen.

Vrije tijd

Vooral alles wat te maken heeft met sport, maar dan wel recreatief. Daarnaast engageert hij zich in de sportraad. Gitaar spelen staat momenteel op een laag pitje.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak