Spiere-Helkijn : Fanny Lecluyse ziet mezelf ooit voor de klas staan

Fanny Lecluyse wordt omringd door haar ouders Christian Lecluyse en Lauren Douterlungne. (Foto WV)
Redactie KW

Fanny Lecluyse is verkozen tot de Krak van Spiere-Helkijn. De 23-jarige zwemster boekte al tal van uitmuntende resultaten en zet daarmee Spiere-Helkijn op de Europese kaart.

Het begon voor Fanny allemaal toen ze nog maar 4,5 jaar oud was. Op die leeftijd zette ze haar eerste stapjes in het water. “Mijn moeder wilde absoluut dat ik vroeg leerde zwemmen“, verklaart Fanny. “Ze had een vriendin wiens zoontje verdronken is en we hadden thuis een vijver, dus ik kon er niet vroeg genoeg aan beginnen.”

Al snel kreeg ze de smaak te pakken en op haar achtste sloot ze zich aan bij een club met de bedoeling te leren duiken. Ook wedstrijden hoorden daarbij, aanvankelijk een à twee keer per jaar. “Iets meer dan drie jaar later veranderde ik van club. Ik trok naar Moeskroen om er Frans te leren, maar ook mijn techniek verbeterde. Op vijftienjarige leeftijd zwom ik een limiettijd tijdens het Europees jeugdkampioenschap en toen was ik pas echt goed vertrokken. Ik had de microbe te pakken en wilde doorgaan. Niet veel later zwom ik ook limiettijden op het EK senioren en op mijn 18de haalde ik zelfs de halve finale.”

Binnenkort breken er weer spannende tijden aan voor Fanny want binnen een paar weken gaat ze meetrainen met de nationale ploeg in Japan. Daar zal ze proberen haar techniek aan te passen en te verbeteren. Eind januari zijn er de Waalse kampioenschappen en in maart volgen de Spaanse kampioenschappen. Eind mei zwemt ze eveneens tijdens het EK in Londen in het 50 meterbad. En dan zijn er uiteraard nog de Olympische Spelen in Rio. “Mijn hoofddoel is om zo veel mogelijk finales te zwemmen.”

“Als ik bezig ben met de kinderen valt de druk van het zwemmen even van mijn schouders”

Alsof dat nog niet voldoende is, volgt Fanny ook nog een bachelor basisonderwijs via afstandsonderwijs. Daardoor spreidt ze haar studies over meerdere jaren om het zwemmen als topsport te kunnen blijven beoefenen. “Het is niet haalbaar om op de schoolbanken te zitten, maar ook van thuis uit studeren vergt veel eigen initiatief en planning. Toch is het mijn droom om later in het onderwijs te staan. Dat merk ik ook nu ik stage doe. Het is zwaar, maar eigenlijk verzet het mijn gedachten wel. Als ik bezig ben met de kinderen valt de druk van het zwemmen even van mijn schouders. Als ik mezelf in de toekomst projecteer, zie ik me voor de klas staan.”

Het doet Fanny enorm veel plezier dat ze verkozen werd tot Krak van Spiere-Helkijn. “Het is een extra duwtje in de rug, een extra motivatie om het nog beter te doen. Ik ben vooral ook mijn ouders schatplichtig want het is dankzij hen dat ik al zo veel bereikt heb. Ze zijn er altijd voor mij en steken al hun energie in mij. Dat vind ik chique”, rondt Fanny Lecluyse af.

(WV)

Vragenronde

Heb je naast het zwemmen ook nog andere hobby’s?

“Op dit moment heb ik geen tijd voor andere hobby’s. Vroeger, als kind, deed ik ook nog aan paardrijden en ik speelde piano, maar die activiteiten moest ik laten vallen voor het zwemmen. Al die zaken combineren was een onmogelijke zaak. Ik was het meest gepassioneerd door het zwemmen, dus ging ik daar mee door.”

Hoe ziet je trainingsschema er uit?

“Mijn dagen zijn altijd heel erg druk en mijn trainingsschema is strak. Elke morgen sta ik om 6.30 uur op, want om 7.15 uur moet ik al in het zwembad zijn voor een training tot 10 uur. Daarna slaap ik gemiddeld anderhalf uur. Tegen die tijd is het middag en tijd om te eten. Van 13 tot 16.15 uur studeer ik wat, want dat moet ook gebeuren. Tussen 16.30 en 18 uur volgt een krachttraining en daarna ga ik opnieuw zwemmen tot 20 uur. Zo ziet een gemiddelde weekdag er voor mij uit. Op zaterdag probeer ik altijd af te spreken met vriendinnen en op zondag studeer ik de hele dag.”

Zijn er dingen die je mist in je dagelijkse leven?

“Ik mis het vooral om als een ‘gewone’ student les te kunnen volgen met iedereen samen. Ik merk dat vooral als ik examen ga afleggen en met alle andere studenten in de aula zit. Voor hen is het de normaalste zaak van de wereld, maar voor mij voelt dat dan wel even onwennig. Als thuisstudent valt het gegeven ‘les krijgen’ natuurlijk weg. Dat voel ik aan als een gemis, maar het maakt deel uit van mijn eigen keuze, dus ik klaag niet.”

Bio Fanny Lecluyse

>> Privé

Fanny Lecluyse is geboren in Kortrijk op 11 maart 1992. Ze woont bij haar ouders Christian Lecluyse en Lauren Douterlungne in Spiere-Helkijn.

>> Opleiding

Fanny studeert voor lerares lager onderwijs via afstandsonderwijs. Ze heeft nog twee jaar te gaan om haar bachelor af te werken.

>> Vrije tijd

Naast het zwemmen, dat een groot deel van haar tijd opslorpt, heeft Fanny geen andere hobby’s. In haar weinige vrije tijd probeert ze vooral af te spreken met vriendinnen.