Spiegeltheater in Roeselare neemt een sabbatjaar

Rik Sambaer en Maria Maddens: "We gaan in tussentijd op zoek naar nieuwe toneelmakers." (foto SB) © (foto SB)
Redactie KW

Het moest een feestjaar worden maar 35 jaar Spiegeltheater begint in stilte met een sabbatjaar. “Meer nog, we hebben dringend nood aan een nieuwe generatie toneelmakers”, zuchten Rik Sambaer en Maria Maddens

Rik Sambaer en zijn echtgenote Maria Maddens, al jaren de drijvende krachten achter Spiegeltheater, belandden samen in het ziekenhuis met serieuze rugklachten. “Het kon niet op een slechter ogenblik gebeuren”, vertelt Rik. “We lagen elk op een verschillende verdieping van AZ Delta na elk zijn eigen rugoperatie. Het herstel verloopt niet zo vlot als we gehoopt hadden. We moeten ons voorlopig nog behelpen met een ziekenhuisbed voor Maria in de living terwijl ik met zuinige stapjes door het huis manoeuvreer. Er wacht ons nog een lange revalidatieperiode.”

“En dat overkomt ons nu net op het moment dat Spiegeltheater aan zijn najaarsproductie moest beginnen. Als klap op de vuurpijl haakte onze regisseur af en in zo’n korte tijdsspanne konden we onmogelijk nog een nieuw stuk of een nieuwe regisseur vinden.”

Vers bloed

“Daarbovenop voelen we ons stilaan het slachtoffer van de bloedarmoede die tegenwoordig het liefhebberstoneel treft. Ik heb het niet over ons publiek. Dat blijft ons trouw en we kregen de jongste jaren telkens weer een volle Ruiterkapel. Ook acteurs blijven graag spelen bij Spiegeltheater. Ze weten dat we kwaliteit brengen ook al leggen we voor hen de lat heel hoog.”

“Het probleem zit hem bij de bestuursploeg. De huidige generatie houdt het na jarenlange grote inzet stilaan voor bekeken. Daar hebben we veel begrip voor maar er staat geen opvolging klaar. Jongeren willen wel graag bij ons spelen maar een verantwoordelijkheid opnemen voor een langere periode, dat is lastiger. Toneel maken is echter ook decors bouwen, stukken lezen, stukken kiezen, contacten leggen, aanwezig zijn op repetities, publiciteit maken, fondsen zoeken en zoveel meer.”

We gaan in tussentijd op zoek naar nieuwe toneelmakers

“2019-2020 wordt dus noodgedwongen een sabbatjaar. Pijnlijk want we wilden net onze 35ste verjaardag gaan vieren. Maar we moeten even tot rust komen, nieuwe krachten sprokkelen en inspiratie opdoen om er het volgende seizoen weer stevig tegenaan te gaan.”

“We hopen op begrip van onze vrienden en sympathisanten maar we hopen nog veel meer op een telefoontje of een mailtje van mensen die straks met ons willen meehelpen om de kar van Spiegeltheater te duwen”, besluiten Rik Sambaer en Maria Maddens. (BCR)

Contact Spiegeltheater 051 22 54 81 of rik.sambaer@telenet.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier