Spermalie opnieuw grote overwinnaar bij Cooking Cup van Jeunes Restaurateurs

Julie Vandierendonck en Justine Maes, hier samen met coach Peter Keirsbilck, vielen in de prijzen. (Foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Tijdens de jaarlijkse Cooking Cup van Jeunes Restaurateurs, waarbij verschillende Belgische hotelscholen het tegen elkaar opnemen, kwam de Brugse hotelschool Spermalie eens te meer als grote winnaar uit de bus. Het team, dat bestond uit Julie Vandierendonck en Justine Maes, won zowel de algemene hoofdprijs als de prijs voor beste hoofdgerecht.

De jaarlijkse ‘cooking cup’ van JRE, Jeunes Restaurateurs, vond dit jaar plaats in de gebouwen van de Brugse hotelschool Spermalie. In deze wedstrijd nemen laatstejaarsleerlingen van diverse Belgische hotelscholen het tegen elkaar op. Dertien hotelscholen hadden zich ingeschreven en stuurden dus gerechten in naar de jury van Jeunes Restaurateurs. De scholen hadden daarbij de kans om meerdere teams en dus menu’s, bestaande uit een voor-, hoofdgerecht en dessert in te sturen. Een team bestaat telkens uit twee scholieren uit de koksopleiding. Na een schriftelijke selectie, op basis van de ingestuurde gerechten en recepturen dus, bleven er zes teams van zes Belgische hotelscholen over. In dit geval, toevallig, allemaal scholen uit het Nederlandstalige landsgedeelte, met name Spermalie, Ter Groene Poorte, hotelschool Spijker (Hoogstraten), hotelschool Hasselt, hotelschool Wemmel en COOVI secundair uit Brussel. De jurering was blijkbaar een moeilijke bevalling, want de beslissing liet deze namiddag even op zich wachten. Als eerste werd de prijs voor het beste voorgerecht bekend gemaakt. Het voorgerecht moest door alle teams bereid worden op basis van ingrediënten in een zogenaamde mysterie box. Die bevatte onder meer skrei, ganzenlever, koolrabi en kaviaar.

Het team van Spermalie won de prijs voor het beste hoofdgerecht. (Foto Davy Coghe)
Het team van Spermalie won de prijs voor het beste hoofdgerecht. (Foto Davy Coghe)© Davy Coghe

De hotelschool van Wemmel slaagde er volgens de jury in het beste voorgerecht te presenteren en sleepte daarvoor dan ook de eerste prijs in de wacht. Dan naar de prijs voor het beste hoofdgerecht, waarvoor varkensvlees en een bier naar keuze tot de verplichte ingrediënten behoorden. Daar behaalde de hotelschool Spermalie de eerste prijs. De jury loofde de perfecte cuisson van het vlees en de mooie smaken. Voor het dessert op basis van chocolade, ging de hotelschool van Hasselt met de eerste prijs aan de haal. De algemene prijs, over alle gerechten en gangen heen, ging opnieuw naar de hotelschool Spermalie uit Brugge. Teamleden Julie Vandierendonck (uit Knokke) en Justine Maes (uit Gent) waren samen met teamcoach Peter Keirsbilck dan ook door het dolle heen. De teamleden kregen een reischeque van 250 euro en een goodiebag met fijne gastronomische producten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier