Spektakel zonder publiek… dat zat voor de televisie

Hannes Hosten

Je moest zondag al enige moeite doen om iets te merken van het WK veldrijden in Oostende. Ondanks het winterzonnetje reed je probleemloos de stad in, vond je snel een parkeerplaats en was er op strand en dijk zeker geen overdreven grote drukte.

Hoe anders was de droom van burgemeester Johan Vande Lanotte en zijn toenmalige stadsbestuur, toen het wielerevenement begin 2018 werd binnengehaald. Het WK in Koksijde in 2021 lokte 60.000 bezoekers en Oostende ging zeker voor niet minder. Het moest een hoogdag worden voor de horeca en de winkels in wat traditioneel de slechtste toeristische maand aan zee is. Is dat even helemaal anders uitgedraaid door… (het c-woord schrijven we al genoeg en haal ik voor één keer niet boven). Je kan je afvragen of het evenement wel moest doorgaan zonder publiek. Oostende betaalde er 605.000 euro voor, 145.000 euro meer dan initieel gepland. Toch een smak geld voor iets wat de stad weinig of geen return bood.

Maar het schip was inmiddels te water gelaten en moest dus varen. En dus kijken we maar beter naar de positieve zaken. De beelden waren mooi om te zien, werden door miljoenen mensen bekeken en bezorgden Oostende heel wat extra naambekendheid, niet in het minst bij onze noorderburen. Dat kan in het post-coronatijdperk nog goed van pas komen. Heel wat mensen hebben in deze koude dagen genoten voor hun televisie. Als je een evenementenstad bent, dan ben je dat ook als het eens wat minder meezit. En dus speelde Oostende de rol die het land van de stad verwacht.

Ja, natuurlijk zijn we kandidaat om nog eens het WK veldrijden te organiseren

Nu kunnen we ook maar beter in die rol blijven. Ja, natuurlijk zijn we kandidaat om nog eens het WK veldrijden te organiseren. ‘Als’ of ‘misschien’, die dienen gewoon om de spanning erin te houden. Omdat het sowieso niet voor de eerste jaren zal zijn en omdat er wat tijd tussen moeten zitten om het hoge prijskaartje voor deze editie te kunnen vergeten. Maar dàt er ooit nog een WK naar Oostende komt? Zeker weten, want het wielerspektakel mocht gezien worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier