Speelstraten verzekeren veilig buiten spelen op straat tijdens zomermaanden

Ook dit jaar voert Kuurne opnieuw speelstraten in, telkens op vraag van de bewoners van de straat. Voor Quinten Dehaudt (14), Yoren Dhaudt (10), Lauren Dehaudt (14), Martijn Van Speybroeck (5) en Paulien Van Speybroeck vooraan op de foto alvast een leuk initiatief. © BRU
Redactie KW

Voor het vijftiende jaar op rij vormt de gemeente tijdens de zomervakantie een aantal straten om tot speelstraat, op vraag van de bewoners van de straat. Dit jaar zal dit onder meer het geval zijn voor de Papaversstraat, de Weidenstraat en Vlasbloemstraat en in beperkte mate de Spijker, Tweegemeentenweg/Pouckeweg/Hoppestraat en Moutstraat. Sinds de start in 2005 werd het project telkens populairder. Het eerste jaar ging het nog om twee straten, terwijl nu vijf straten een aanvraag deden.

Een van de straten die dit jaar tot speelstraat wordt omgevormd, is de Papaverstraat. “Het is het tweede jaar op rij en voor ons is dit een extra stimulatie om buiten op straat te spelen”, vertellen Quinten, Yoren en Lauren Dehaudt. “Omdat er dan nauwelijks verkeer in onze straat komt, hoeven we ook niet telkens op te ruimen als een wagen voorbij komt. Ook het veiligheidsgevoel tijdens het spelen neemt door dit project flink toe. Zelf vinden we het heel leuk dat onze ouders ook dit jaar ervoor gezorgd hebben dat we gedurende twee maanden gewoon op straat kunnen spelen.”

Voorwaarden

Door de toenemende populariteit van speelstraten op Kuurns grondgebied diende de gemeente te investeren in extra verkeersborden die speelstraten aanduiden. “Deze zomer worden opvallend meer speelstraten aangevraagd dan anders”, vertelt burgemeester Francis Benoit. “Niet elke straat kan zomaar omgevormd worden tot speelstraat. Er zijn voorwaarden: de straat moet overheersend een woonkarakter uitstralen, je mag er maximaal 50 kilometer per uur rijden, er is geen passage van openbaar vervoer en de helft van de bewoners moet akkoord gaan. Voor deze zomer werden vijf aanvragen weerhouden.”

Dit jaar roept de gemeente ook op om eveneens in de diverse speelstraten aandacht te hebben voor de geldende coronamaatregelen wat inhoudt dat elk kind zich aan de regel ‘één week, één bubbel’ dient te houden. (BRU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier