Speelpleinwerking Wasper in Kortrijk houdt het hoofd koel: “Goed voorbereid”

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Ook bij Speelpleinwerking Wasper op de Warande in Kortrijk proberen ze dezer dagen het hoofd koel te houden. Een extra waterbar, dubbele fruitrondes, waterballonen en een berg zonnecrème moeten de kinderen beschermen tegen de hitte. “Verder doen we alles zo traag mogelijk, aan het tempo van een man op de maan”, aldus coördinator Henk Vandeginste.

De medewerkers van Speelpleinwerking Wasper hebben op piekmomenten minstens 300 kinderen van 3 tot 15 jaar oud onder hun vleugels. “Maar nu is het Kortrijk congé, wat sowieso voor een dipje zorgt“, weet Henk Vandeginste. “Al merken we wel dat vooral de hele kleine kindjes sneller thuis gehouden worden als het zo heel warm is. Maar niet iedereen heeft die optie natuurlijk. Daarom doen we er hier alles aan om iedereen koel en vrolijk te houden. We hebben met de laatste hittegolf van vorig jaar veel ervaring opgedaan. Maar 40 graden is het toen nooit geworden. Het is dus nog even afwachten hoe dat zal gaan.”

De hitte bestrijden doen ze bij Wasper hoofdzakelijk met water en zonnecrème. Vooral van dat laatste werd een enorme voorraad aangelegd. “Ik heb hier een berg zonnecrèmes waar ik amper nog kan over kijken”, grapt Henk. “Op een centrale plaats op het domein staat ook steeds een waterbar en we gaan twee keer per dag rond met fruit in plaats van een keer. Fruit bevat immers veel vocht. De kinderen moeten dus in principe niks zelf mee brengen. Niet dat wij ervan uitgaan dat ouders daar niet aan zouden denken natuurlijk. Maar kinderen raken tijdens het spelen al eens iets kwijt. Wij zijn dus liever goed voorzien.”

Speelpleinwerking Wasper in Kortrijk houdt het hoofd koel:

“Verder leggen we eigenlijk niet echt beperkingen op”, gaat de coördinator verder. “Onze tenten zetten we zoveel mogelijk in de schaduw en gelukkig hebben we een terrein met veel bomen en genoeg binnenruimtes. Lunchpauzes bijvoorbeeld gaan de komende dagen binnen door. We hebben onze begeleiders goed gebriefd en extra zonnezeilen en watersandalen aangekocht. We manen de kinderen wel aan om uit de zon te blijven, maar gewoonlijk merken we dat ze dat uit zichzelf doen.”

Enkel voor de 150 leden van de Chiro van Diksmuide die op dit moment op het terrein kamperen, zou de hitte wel eens roet in het eten kunnen gooien. “De provincie heeft al aangekondigd dat vuur maken, BBQ’en en roken in deze hitte verboden is op hun domeinen. Onze gronden vallen onder de bevoegdheid van Stad Kortrijk, maar ik ben er zeker van dat die binnenkort dezelfde maatregelen zullen nemen. Vuur maken in die droogte is gewoon niet verantwoord. Maar dat ligt steeds gevoelig bij jeugdbewegingen die erg houden van hun kampvuren. Toch zullen ze zich aan de regels moeten houden. Hoe gezellig ook, het risico is te groot.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.