Speelpleinwerking tot helft herleid: “Met vijf bubbels werken vergt wat meer organisatie”

Kobe Dumoulin is vaak aan de slag van 7.15 uur tot 20 uur of later maar doet het met plezier. © HDV
Freddy Vermoere
Freddy Vermoere Medewerker KW

Het coronavirus hakt er ook bij de speelpleinwerkingen stevig in. Vorig jaar waren er in Waregem 500 inschrijvingen, nu mogen er niet meer zijn dan 250. “Het vergt ook iets meer organisatie nu we met vijf bubbels van maximaal 50 kinderen moeten werken”, zegt Kobe Dumoulin, samen met Yamina Vankeirsbilck hoofdverantwoordelijke van de werking.

De speelpleinwerking is opnieuw van start gegaan in Waregem, tot groot plezier van de vele kinderen. “Om buiten te kunnen spelen, hebben we ons grote speelterrein tussen het jeugdcentrum en de Holstraat opgedeeld in vijf stukken zodat elke groep zijn stek heeft”, zegt Kobe Dumoulin.

Kobe, vorig jaar moesten jullie nog een oproep doen om voldoende vrijwilligers te vinden. Hoe verliep het nu, in dit bijzondere jaar?

“Het is amper te geloven, maar we beleven dit keer een recordeditie met liefst 55 animatoren. Dat hebben we nooit eerder meegemaakt. Dat we vorig jaar op zoek moesten naar extra begeleiders, kwam doordat we in de zomer van 2018 een vrij grote uitstroom van jongeren hebben gekend en het aantal nieuwkomers toen eerder beperkt bleef. Overigens hebben we vorig jaar erg veel reacties gekregen op die oproep.”

Valt het mee met de beperkingen waarmee jullie rekening moeten houden?

“Er komt wat extra organisatie bij kijken. Zo werken we nu met vijf bubbels van 50 kinderen. Die verplichting betekent ook dat we op zoek moesten naar vijf verschillende lokalen, nodig bij regenweer. We hebben die na enige moeite gevonden en kunnen gebruik maken van de sporthal, het chirolokaal, De Ark en het jeugdcentrum zelf. Ook erg ingrijpend is dat we door het coronavirus geen uitstappen kunnen doen op vrijdag zoals dat normaal elke week het geval is. We zouden extra bussen moeten inleggen met alle extra kosten vandien. Ook het zwemmen op woensdag gaat niet meer door.”

BIO

Privé

Kobe Dumoulin (22) woont in de Blekerijstraat in Waregem.

Opleiding

Hij studeert nog en volgt de richting Maatschappelijk Werk aan de Ipsoc, onderdeel van de hogeschool Vives in Kortrijk.

Vrije tijd

Kobe is sinds zijn 16de animator op de speelpleinwerking. Eerst drie jaar bij de kleuters waarna hij hoofdanimator werd voor die groep. Sinds twee jaar is hij hoofdverantwoordelijke van de speelpleinwerking Waregem, samen met Yamina Vankeirsbilck. Zijn hobby’s zijn gamen, films bekijken en uitgaan.

Volgens de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk is er veel respect en erkenning voor de inzet van animatoren. Klopt dat?

“Daar ga ik niet helemaal mee akkoord. Zo vind ik de samenwerking met de Stad niet altijd gemakkelijk. Ik heb vaak het gevoel dat de speelpleinwerking de laatste in de rij staat als er regelingen te treffen zijn. Dan denk ik dit jaar aan de verdeling van de lokalen, wat toch moeizaam verliep. Ik herinner me ook een voorval van een paar jaar geleden waar we het als speelpleinwerking toch moeilijk mee hadden. Er was een festival in de buurt en de camping bevond zich hier op het terrein waar wij onze werking hebben. Daardoor konden we deze speelplek verschillende dagen lang niet gebruiken.”

Krijgen jullie het nodige respect van ouders?

“Bij de ouders is dat meestal wel het geval. Zeker nu met het coronavirus krijgen we toch vaak te horen dat ze blij zijn dat hun kinderen naar de speelpleinwerking kunnen komen. Er is wel eens iemand die ons bedankt met een doos chocolade of snoep en dat doet toch altijd deugd.”

De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk zegt ook dat alle kinderen altijd welkom zijn, ook als ze een verstandelijke beperking hebben. Lukt dat?

“Ja we slagen daar wel in. In 2019 waren er twee kinderen met een beperking en dat liep prima. We houden dan wel wat nauwer contact met de ouders. In elk geval zijn we een speelpleinwerking die ervaring heeft met diversiteit. De voorbije jaren kwamen er ook af en toe kinderen van asielzoekers mee spelen. Ook dat verliep vlot. Kinderen zijn dat vaak ook zo gewend van in de school en hebben daar geen probleem mee.”

Ik heb vaak het gevoel dat we bij de Stad als laatste in de rij staan als er regelingen te treffen zijn

Beschrijf eens hoe een gemiddelde dag op de speelpleinwerking verloopt voor jou?

“Als hoofdverantwoordelijke ben ik hier al om 7.15 uur zodat ik mooi op tijd ben als de opvang een kwartiertje later begint. De speelpleinwerking zelf start om 9 uur. Yamina en ik houden ons als hoofdverantwoordelijken de hele bezig met alles wat te maken heeft met de organisatie. We zijn niet meer betrokken bij de dagelijkse werking, al zijn we uiteraard ook af en toe op het speelplein terug te vinden. Als de kinderen in de late namiddag opnieuw weg zijn, maken we een evaluatie van de voorbije dag en blikken we ook vooruit. Doorgaans kan ik pas om 20 of 21 uur naar huis. Het zijn lange dagen, maar ik zou ze niet willen missen.”

Waarom is het goed dat jongeren kiezen voor een engagement op een speelplein en niet voor een beter betaalde vakantiejob?

“Omdat je op een speelpleinwerking zoveel plezier beleeft, je veel vrienden maakt en je er ook veel van opsteekt. Zo leer je zelfstandig te werken en ik zie ook dat het zelfvertrouwen van de meeste jongeren een boost krijgt door hier mee te werken. Vorig jaar kwam hier een jonge animator binnen die de eerste dagen bijna niets durfde te zeggen. Een week later wist ik niet wat ik zag. Hij stond al te dansen op het podium en hielp vlot mee een grote groep kinderen te animeren.”

(Freddy Vermoere)