Speelpleinwerking Jadadde in Ingelmunster kent veel bijval, ondanks covid-19

De speelpleinwerking is verdeeld in twee bubbels. Op deze foto zie je enkele jongeren en animatoren van de eerste bubbel. (foto FODI)
Redactie KW

Op vrijdag 21 augustus sluit speelpleinwerking Jadadde de deuren. In de voorbije weken kwamen heel wat kinderen naar de speelpleinwerking. Voor de animatoren was het niet altijd even gemakkelijk door de vele coronamaatregelen. Gelukkig was de zon vaak van de partij, zodat de kinderen zich konden uitleven in het geïmproviseerd zwembad.

“Door het coronavirus moeten we dit jaar rekening houden met heel wat extra maatregelen”, start jeugdconsulent Kevin Samyn. “We hebben geluk dat de jeugdsector in Vlaanderen zich al goed had voorbereid en een draaiboek met maatregelen had opgesteld. Intern hebben we samen met het jeugdwerk in onze gemeente ook een taskforce opgericht om alles goed op elkaar af te stemmen in verband met hygiënemaatregelen en communicatie naar ouders en kinderen toe”, vertelt Kevin.

“Tijdens de voorbereidingsweken was het voor de animatoren maar ook voor mezelf nog wat zoeken, maar ondertussen draait alles heel vlotjes. Het is dus zeker anders werken, maar ik denk dat de kinderen er zelf niet zo heel veel van merken.”

Twee bubbels

“Die indeling in bubbels loopt eigenlijk wel goed. Tijdens de eerste week werkten we met één bubbel, maar we botsten tegen de limiet van de 50 deelnemers aan. Daarna hebben we beslist om de 6- tot 12-jarigen sowieso onder te verdelen in twee bubbels. Daardoor kunnen we tot 90 verschillende kinderen per week laten komen. De kleuters zitten dan nog in een andere bubbel en daar kunnen er tot 40 per week komen. De kinderen blijven één week in dezelfde bubbel, daarna kan dat veranderen. We bekijken alles week per week, op basis van de jeugdwerkmaatregelen.”

Volgens Kevin was er in juli één kindje met keelpijn en tekenen van vermoeidheid. “We zijn altijd heel alert voor symptomen en hebben dan ook direct de koorts gemeten en naar de huisdokter van het speelplein gebeld voor verder advies. De ouders van het kind werden verwittigd en die lieten op hun beurt een test afnemen bij hun huisdokter. Twee dagen later kregen we gelukkig het nieuws dat de test negatief was en dat het waarschijnlijk om een keelontsteking ging. Dat was op dat moment toch wel een hele opluchting”, bekent de jeugdconsulent.

“De animatoren moeten in hun eigen bubbel geen mondmasker dragen. Maar bij de voorbereiding kan er soms geen voldoende afstand genomen worden en dan moet dat wel. In het begin hoorde ik daar nu en dan eens iemand over klagen maar ondertussen is iedereen het al gewoon. Handen wassen bij aankomst en vertrek, voor en na elk toiletbezoek en bij het vieruurtje is ondertussen ook al routine geworden.”

“Je blijft natuurlijk wel voor een stuk in je vrijheid beperkt. Daar moeten we niet flauw over doen. Vooral bij de activiteiten voor de leiding op vrijdagavond is het soms wat moeilijker. Want ook al is de speelpleinweek dan voorbij, ook daar moet worden afstand gehouden tussen de animatoren van de verschillende bubbels. Gelukkig is de sfeer er in elk geval niet minder op geworden. Het groepsgevoel zit goed.”

Veel kleuters

“Tot op heden mogen we gemiddeld tussen de 50 en 60 kinderen per dag ontvangen”, vertelt Kevin. “De tweede week van juli hadden we zelfs enkele dagen meer dan 80 kinderen. Dit jaar is Jadadde enorm populair bij de kleuters en ook bij kinderen van 6 tot 9 jaar. We zien ook dat iets oudere kinderen best hun weg vinden naar het speelplein.”

“In juli en begin augustus hadden we al geluk, want het weer viel mee. Met strobalen en een dik zeil maakten we een extra groot zwembad. Dat komt met de hittegolf zeker van pas”, vertelt Kevin.

“In het begin hoorde ik bij de animatoren klagen over de mondmaskers, maar iedereen is dat nu gewoon”

“Ondanks corona hebben we heel wat nieuwe enthousiaste animatoren en zijn er in vergelijking met andere jaren een stuk meer kinderen aanwezig. We zien hun lachende gezichten. De positieve signalen die we opvangen van ouders maken al die extra inspanningen meer dan goed.”

“Dit jaar werd het go-cart parcours een stuk uitgebreid en is het veel avontuurlijker geworden. Via Radio Jadadde kunnen kinderen tijdens de namiddag ook hun eigen platen aanvragen. De verveling slaat zeker niet toe bij de kinderen die naar de speelpleinwerking Jadadde afkomen. Op vrijdagavond 21 augustus sluiten we onze speelpleinwerking af, na enkele heel mooie weken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier