Speelpleinwerking De Warande in Torhout zet corona deze zomer buitenspel

De animatoren bij het slot van de speelpleinwerking samen met jeugdconsulente Julie Sap, jeugdanimator Tom Denys en jeugdschepen Lieselotte Denolf. © JS
Johan Sabbe

Sommigen hadden voor besmettingen gevreesd, maar kregen gelukkig ongelijk. De voorbije zomerse speelpleinwerking op het domein De Warande aan de Aartrijkestraat zette corona buitenspel. Er werd in drie contactbubbels van maximum 50 personen gewerkt en dat loonde. Niemand had last van het te duchten Covid-19.

Nu het nieuwe schooljaar is ingezet, gaat de speelpleinwerking weer in winterslaap. “We kunnen met z’n allen de rust goed gebruiken na een toch wel uitzonderlijke zomervakantie”, zegt jeugdanimator Tom Denys, die samen met jeugdconsulente Julie Sap de stedelijke jeugddienst leidt. “Ons thema was dit jaar Fort Warande, een knipoog naar het strikte bubbelsysteem dat we hanteerden. Er werd gewerkt in contactbubbels, wat van de kinderen, hun ouders en de speelpleinploeg meer dan ooit flexibiliteit vergde.”

Drie bubbels van 50

Vóór de start van de zomer zat de jeugdsector samen met de virologen om een draaiboek uit te schrijven voor de vakantie. Binnen dat kader kregen de kinderen en hun begeleiders de ruimte om er toch leuke, maar weliswaar veilige zomermaanden van te maken boordevol spelplezier.

“Zo ook op De Warande”, vervolgt Tom. “We werkten met drie bubbels van elk maximum 50 personen en alle contact tussen die bubbels was strikt verboden. De ouders dienden hun kinderen dit jaar vooraf voor de speelpleinwerking in te schrijven, wat heel wat planning met zich bracht. De jobstudenten werkten dit keer met mondmasker en er werd extra aandacht geschonken aan hygiëne. Ook werd er voornamelijk contactloos met de bankkaart betaald, wat opmerkelijk was.”

Onze speelpleinwerking op De Warande, en bij uitbreiding het hele Torhouts jeugdwerk, bleef gespaard van coronamiserie, wat te danken is aan de inspanningen van allen

“De uitzonderlijke schikkingen en regels vroegen heel wat inzet van onze animatoren, hoofdanimator en jobstudenten”, pikt schepen van Jeugd Lieselotte Denolf in. “Ze maakten er hoe dan ook een topzomer van voor de kinderen én voor zichzelf. Ze mogen trots zijn op de voorbije twee maanden. Onze speelpleinwerking op De Warande, en bij uitbreiding het hele Torhouts jeugdwerk, bleef gespaard van coronamiserie, wat te danken is aan de inspanningen van allen.”

Inclusief speeltoestel

Dit jaar werd tijdens de speelpleinwerking maar een beperkt aantal zwemuitstappen voorzien. Wél was er extra aanbod op het domein zelf. Zo kwam het Duo Berlingo langs met de voorstelling No Way Back, waarin de artiesten straffe toeren uithaalden met hele stapels groentebakken. Die voorstelling kwam ter vervanging van het Warandefestival. Voorts hadden er diverse workshops plaats en werd er elke vrijdag een ander springkasteel geplaatst.

“Gemiddeld kwamen zo’n 100 kinderen per dag naar het speelplein, wat toch gevoelig minder is dan de vorige jaren”, zegt Tom Denys. “We kunnen vanzelfsprekend niet in een glazen bol kijken, maar hopen volgende zomer weer meer kinderen te mogen verwelkomen. Daar zouden we samen met onze hoofdanimator Sander Van Thomme blij om zijn.”

Tijdens de coronalockdown werkte de jeugddienst van thuis uit, maar dat gebeurde niet minder efficiënt dan anders. Zo werden er tijdens die periode een nieuwe dubbele kabelbaan en een groot, inclusief speeltoestel geïnstalleerd op het speelplein. Tegelijkertijd werd samen met een werkgroep van vrijwilligers nagedacht over hoe de speelpleinwerking nog meer dan anders álle kinderen kon bereiken, al dan niet met een beperking. De aankoop van het speeltoestel kaderde binnen die visie: zowel kinderen met als zonder beperking mochten erop spelen. Ook werd er een rolstoelpad aangelegd zodat iedereen het domein aan de Aartrijkestraat probleemloos kon betreden.

Twee zorganimatoren

“Twee jobstudenten, zogenoemde zorganimatoren, ondersteunden dat inclusieve proces”, licht Tom Denys toe. “Dat waren Kato De Cock en Senne Misplon. Ze hielpen de animatoren op weg als het even moeilijk ging en werkten samen met hen een individuele aanpak uit op maat van elk kind. We hebben daar veel aan gehad en er ook veel uit geleerd.”

Vragen over de speelpleinwerking tijdens de paas- en zomervakantie? Mail naar speelplein.de.warande@torhout.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier