Speelplein Jadadde in Ingelmunster kent topjaar ondanks warmte

Een kamp bouwen is in trek bij iedere leeftijdscategorie op de speelpleinwerking. (foto FODI) © (foto FODI)
Redactie KW

Op maandag 1 juli begon speelplein Jadadde met de allereerste speelpleindag van 2019 in en rond de jeugdlokalen op het sportstadion. Op donderdagavond 23 augustus wordt de speelpleinwerking afgesloten.

De voorbije jaren moest jeugdconsulent Kevin Samyn wel eens op het laatste moment nog een oproep doen om aan voldoende animatoren te geraken. Dit jaar heeft hij een groep van zo’n 30 personen ter beschikking. “Het is de eerste keer dat ik zoveel animatoren kan inschakelen”, zegt Kevin.

“Normaal maak ik een belofte aan mezelf dat iedereen die zich opgeeft minstens één week op het speelplein mag meewerken. Het is het eerste jaar dat ik dat niet kan waarmaken, omdat we er te veel hebben. Ik zit met een luxeprobleem, maar ‘t is wel tof dat er zoveel enthousiaste jongeren in Jadadde geloven.” In juli was Tim Mulleman de hoofdverantwoordelijke. Deze maand is Michiel Debacker de hoofdleider.

De speelpleinwerking 2019 kende een goede start. “We hadden vanaf dag één al meer inschrijvingen dan we gewoon zijn. We kunnen ons normaal baseren op de voorbije jaren naar animatoren toe, maar dit jaar wist ik niet hoeveel er moesten actief zijn. De eerste twee weken waren er 80 kinderen per dag. Nu is het een rustige periode, maar dat is zeker niet slecht”, glimlacht Kevin. “Ik herinner mij dat er vorig jaar in een krant te lezen stond dat een bepaalde speelpleinwerking moest sluiten omdat ze te weinig animatoren hadden. Bij ons is dat dus niet het geval. Eind juli en begin augustus waren er wel minder kinderen en ook animatoren die vakantie nemen, maar het is zot hoe succesvol alles nu draait en blijft draaien.”

Veel drinken

De speelpleinwerking werd ook geconfronteerd met subtropische temperaturen. “Die warme donderdag hadden we maar dertien kinderen. Dat is extreem weinig, maar dat kwam door de vakantie en door de warmte. We hebben de daguitstap naar Oostende wel afgelast. Nadien beek dat nog een geluk, want de kusttram reed ook niet door de hitte”, aldus Kevin.

“Toch lieten we onze kinderen buiten spelen. Veel mensen reageerden een beetje in paniek, maar de mensen van de scouts en Chiro Nationaal steunden mij in mijn visie om de kinderen toch buiten te laten spelen. Ook de verantwoordelijke van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerking zei dat het niet is omdat het heel mooi weer is dat je kinderen niet mag laten buiten spelen. Je moet wel met een aantal dingen rekening houden, zoals om het half uur de kinderen verplicht iets laten drinken, op tijd insmeren met zonnecrème… We hielden daar zeker rekening mee. Natuurlijk werden er aangepaste spelletjes gedaan en vanzelfsprekend waren dat veel spelletjes met water. Eén week lang lieten we de kinderen verplicht méér drinken en ze werden ook goed ingesmeerd tegen de zon.”

De 6- tot 8-jarigen komen het meest naar de speelpleinwerking. “Kampen bouwen is extreem populair”, bekent Kevin. “Onze animatoren dokterden een heel systeem uit. Er moeten opdrachten worden uitgevoerd, zoals paletten verzamelen, punten verdienen, paletten aankopen…” Ook de kleuters komen graag naar het speelplein.

“Een werking voor kinderen ouder dan 12 jaar is er niet meer. Dat komt omdat de leeftijd van de animatoren (15 en 16 jaar) en de 13- en 14-jarigen te dicht bij elkaar ligt”, legt Kevin uit. “Dit jaar vroegen 12-jarigen wel al aan mij wanneer ze leiding kunnen geven. Misschien moeten we in de toekomst met een soort peter- en meterschap werken. Ze kunnen zich dan eventueel op die manier eerder inwerken als animator.”

Kamp tonen

“De eerste week lieten we de ouders kennis maken met onze speelpleinwerking. Nu komen ouders nog eens af, omdat de kinderen hun zelfgebouwde kamp willen tonen. We moedigen de ouders aan dat ze even binnen komen en zien waar hun kind speelt”, aldus Kevin.

“Op donderdag 23 augustus sluiten we de speelpleinwerking af met ons speelpleindansje en natuurlijk ook met een receptie, waarop de ouders terug welkom zijn. De animatoren kunnen dan ook in gesprek gaan met de ouders.” (PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier