Speelplaats Centrumschool krijgt vanaf april make-over

Op de foto Gino Lefevre (directeur Centrumschool), Jurgen Vanoverberghe (financieel directeur), Christ Defoszé (hoofddeskundige aankopen-en contractenbeheer), Jan Deprez (schepen van onderwijs), Willem Vanwynsberghe (schepen van openbare ruimte en vergroening: Ruimtelijke planning en wijkontwikkeling) en Francis Benoit (burgemeester) © BRU
Redactie KW

Begin april krijgt de speelplaats van de Centrumschool een volledige make-over. Naast het uitdagender en avontuurlijker maken van de speelplaats, met diverse speelheuvels en eilandjes, wordt tijdens de herinrichting ook volop ingezet op vergroening en ontharding. Ook de speelplaats van het nieuwe schoolcomplex aan de renbaan zal een gelijkaardige inrichting krijgen. Behalve op eigen middelen, kan de gemeente Kuurne voor de realisatie van beide projecten ook rekenen op een Vlaamse subsidie van 320.000 euro.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) reserveert via Agion Vlaanderen 320.000 euro voor de vergroening en het naschools openstellen van de buitenspeel-infrastructuur van de Centrumschool en de speelplaats van de school in aanbouw aan de renbaan.

Het startschot voor de herinrichting van de speelplaats van de centrumschool is gepland begin april. De werken zouden tegen het begin van het nieuwe schooljaar klaar moeten zijn. Voor de uitwerking werd het landschapsarchitectenbureau Studio Basta uit Kortrijk onder de arm genomen.

“Meer en meer wordt het duidelijk dat vergroening zich opdringt en dat er meer belang moet worden gehecht aan klimaatmitigatie en -adaptatie”, zegt schepen van Onderwijs Jan Deprez (CD&V). “De tegelspeelplaats van de Centrumschool wordt dus de komende maanden heraangelegd, waarbij heel wat groenaccenten zullen geplant worden en waardoor het regenwater zal gebufferd worden. Het groene landschap zal verder worden afgewerkt met diverse speeleilanden en -heuvels, met de bedoeling dat in de toekomst veel meer mensen dan enkel de leerlingen gebruik kunnen maken van de infrastructuur, nadat het groen eerst stevig is kunnen groeien. Eens dit stadium voorbij, zal de nieuwe speelplaats trapsgewijs worden opengesteld voor het brede publiek.”

Renbaan op schema

Volgende week is alvast de eerste steenlegging gepland voor het nieuwe schoolcomplex dat aan de renbaan zal opgetrokken worden; de funderingswerkzaamheden zijn afgerond.

“Ook voor het nieuwe schoolcomplex wordt een gelijkaardige buitenspeelplaats voorzien, die ook buitenschools zal worden opengesteld”, zegt schepen Deprez. “Het ontwerp van die groene speelplaats, waarbij watercaptatie en biodiversiteit een grote rol spelen, is echter nog niet volledig af. Maar de werkzaamheden verlopen alvast zoals gepland. Het einde ervan is voorzien tegen de start van het schooljaar 2024-2025.” (BRU)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.