Speelgoed voor Oekraïense kinderen

Je herkent Sally Verlee centraal op de foto naast uitbater Jef Castelein en enkele medewerkers en bewoners. © MM
Redactie KW

In VillaVip langs de Fritz Vinckelaan in Bredene worden momenteel niet alleen mensen met een beperking opgevangen, ook wie speelgoed weg te geven heeft, is er welkom. “Met deze actie hoop ik een helpende hand te reiken naar Oekraïense kinderen in nood”, zegt initiatiefneemster Sally Verlee.

Sally Verlee (35) werkt al drie jaar als opvoedster in VillaVip, de gezellige zorgwoning waar Leslie Maertens en Jef Castelein tot tien mensen met een beperking kunnen huisvesten. “Ik begon hier op 9 maart 2019, enkele dagen voor corona ons leven overnam en we in lockdown gingen. Ik sta hier mee in voor de verzorging van de bewoners, organiseer mee activiteiten voor hen en help ook mee in het huishouden.”

Sally heeft echter niet alleen een groot hart voor de inwoners van VillaVip. “Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, wilde ik meteen naar daar vertrekken om er de mensen te gaan helpen. Jef maakte me echter duidelijk dat het misschien niet echt realistisch was om halsoverkop naar daar te vertrekken. Ik wou hier anderzijds ook de boel niet in de steek laten.”

Reportage op tv

Toen Sally op tv een reportage zag van een meisje dat speelgoed inzamelt voor Oekraïense kinderen op de vlucht, besloot ze een gelijkaardige actie op touw te zetten. “We zamelen daarom nu hier in VillaVip ook speelgoed in. De garage begint al aardig vol te raken maar er is nog (veel) meer welkom. Dat mag uiteraard oud, gebruikt, speelgoed zijn. Maar liefst spullen die nog bruikbaar zijn. Het mag hier ook geen containerpark worden. Een Bredenaar kocht intussen zelfs nieuw speelgoed aan om het hier te komen afleveren. Dat is mooi, toch?”

Sally en Jef contacteerden naast het gemeentebestuur van Bredene intussen ook dat van Gistel, Oudenburg, Blankenberge en De Haan. “Hopelijk maken ook zij veel reclame voor onze actie en krijgen we hier nog karrenvrachten speelgoed binnen.”

“Het speelgoed is bestemd voor Oekraïense kinderen, die hier samen met hun ouders belanden. Particulieren, die intussen al een Oekraïens gezin opvangen, mogen altijd langslopen om speelgoed op te halen”, verzekert Jef.

Warm huis

“Het is een voordeel dat VillaVip goed bekend is in de gemeente. De mensen vinden makkelijk de weg naar ons. Het is hier echt een open en warm huis,” merkt Sally op.

Elyn Dullaert, collega-opvoedster van Sally bij VillaVip, was er als de kippen bij om wat speelgoed uit de garage op te diepen. “We vangen sinds 14 maart een Oekraïens gezin op bij ons in de Kapelstraat. Leuk dat Sally dit initiatief heeft genomen.” (MM)

Wie speelgoed wil schenken, kan terecht in VillaVip, Fritz Vinckelaan 38, Bredene (0497 46 22 57,bredene@villavip.be). In VillaVip is momenteel nog een kamer vrij. Op zondag 15 mei houden Lesley en Jef er naar aanleiding van de Dag van de Zorg ook opendeur.