Speciale Last Post in Ieper ter ere van Anzacday

Christophe Maertens
Christophe Maertens Medewerker KW

In Ieper vond maandag om 11 uur een speciale Last Post plaats voor Anzacday, de dag waarop de Australiërs en Nieuw-Zeelanders hun oorlogsslachtoffers herdenken. Het was voor het eerst sinds 2019 dat dit opnieuw op een normale manier kon. Ook op andere plaatsen waren er plechtigheden.

Traditiegetrouw vindt op 25 april Anzacday plaats. Op die dag in 1915 was er de Slag om Gallipoli, waaraan soldaten uit Australië en Nieuw-Zeeland deelnamen. Jaarlijks wordt dat treffen herdacht en meteen ook alle Australiërs en Nieuw-Zeelanders die tijdens WO I en andere oorlogen om het leven kwamen.

Ook in Zonnebeke en Passendale

“Door corona vond er in 2020 geen plechtigheid plaats en vorig jaar gebeurde dat slechts beperkt. Het is dus de eerste volwaardige viering sinds 2019”, zegt Iepers directeur toerisme Peter Slosse.

Traditiegetrouw begonnen de plechtigheden om 6 uur ’s ochtends met een ‘dawnservice’ op Buttes New British Cemetery in Zonnebeke. Daarna was er een plechtigheid op het kasteeldomein in Zonnebeke en op Tyne Cot Cemetery in Passendale. In de namiddag volgde er nog een ceremonie in Mesen.

Solidariteit

De speciale Last Post onder de Menenpoort in Ieper werd bijgewoond door een paar honderd mensen. “Net als in 1914 bevindt Europa zich in een crisis. Net als toen is solidariteit heel belangrijk”, zei Benoit Mottrie, voorzitter van de Last Post Association, in zijn toespraak.

“Twee landen die tijdens de Eerste Wereldoorlog heel solidair waren met Europa, zijn Australië en Nieuw-Zeeland. Zonder aan zichzelf te denken stuurden ze soldaten om ons te helpen. Solidariteit kan leiden tot een betere wereld, maar die komt niet zomaar. 62.000 Australiërs en 18.000 Nieuw-Zeelanders keerden nooit terug naar huis. Als wij het zo goed doen als de Anzacs, dan hoeven we ons om de toekomst van Europa geen zorgen te maken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.