Speciale editie van Sinksen 2020 is schot in de roos

Veel Kortrijkzanen gaven gevolg aan de oproep van Wim Opbrouck om lichten aan te steken, potten en pannen uit te halen en buiten te komen op de eigen stoep. © VTOM
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De editie van Sinksen 2020 zal niet licht vergeten worden. Geen Sinksenfeesten wegens Covid-19, wel een alternatieve virtuele versie met Sinksen ‘In de wolken’, 58 uur Radio Sinksen non-stop via live-stream of radio te beluisteren en mee te maken.

Klokslag om 18 uur werd zaterdag door presentatoren Babette Defoort, Jari Minne en technicus Bo Slambrouck met het live programma Kick-Off Radio Sinksen, het startsein gegeven voor 58 uur non-stop radio. Dit op de radiofrequentie 92.2FM. Radio Sinksen is er het hele weekend lang tot en met maandag 1 juni.

Alles wordt gecoördineerd door het team onder leiding van Broos Claerhout van Medialab van de Jongerenradio Quindo. “We wisten pas 4 weken op voorhand dat we de Sinksenfeesten virtueel via een radiokanaal konden verslaan, maar daarvoor was een licentie nodig. Die kregen we vorige week toegezegd.”

Aan dit project werken 55 vrijwilligers mee: van technici en presentatoren tot studenten journalistiek en medewerkers in de stad.

Newsroom

Radio maken omvat ook journalistieke bijdrages en nieuws. Dit wordt verzorgd door een team studenten Radio & journalistiek aan Howest onder leiding van docenten Arno Van Haverbeke en Michel Vermeersch.

“Wij verzorgen van a tot z de bijdragen: research, redactievergaderingen, interviews, nieuwsbulletins en -flashes, reportages, verhalen en weerbericht plus opnames en montages. We werken met 2 ploegen van 7 man en een van 6 man”, zegt Arno.

We zijn een soort newsroom 24 uur op 24. Dit past in het kader van de opleiding van de laatstejaarsstudenten”, vult Michel aan.

(Lees verder onder de foto)

De redactie met Broos, Simon, Babette, Jari, Emilie en Maarten
De redactie met Broos, Simon, Babette, Jari, Emilie en Maarten© VTOM

Om 21.30 uur startte de officiële opening met een verrassingsoptreden op geheime locaties in de stad van onder meer Ozark Henry, Niels Destadsbader en de Kortrijkse balletdanseressen Agnieszka Romek en Van Bigoot. Om 22.30 uur volgde de knal van de opening: letterlijk.

Veel Kortrijkzanen gaven gevolg aan de oproep van Wim Opbrouck om lichten aan te steken, potten en pannen uit te halen en buiten te komen op de eigen stoep. De bedoeling was om lang veel licht te maken en kort – maar heel luid – veel lawaai te maken. En daar slaagde Kortrijk in gesteund door vuurwerk boven de stad.

https://www.youtube.com/watch?v=XCucR1_RI84

Sylvie D’Hondt trok in de Pater Beckstraat de hele buurt mee met een Mini Kortrijk Drumt, samen met haar jonge collega Gauthier Gheysens.

Muziek op het dak met Niels Destadsbader ...
Muziek op het dak met Niels Destadsbader …© VTOM