De speciaalzaak verhuist naar Heule, nabij het distributiecentrum en zal voorzien worden van een gloednieuwe toonzaal. De verhuis komt er puur vanuit rationele bedrijfsinzichten. "Toch gaat ons vertrek gepaard met de nodige emotie want er is een sterke verbondenheid met de site hier op het buda-eiland. Ons bedrijf is hier ontwikkeld geweest en het grootste deel van ons leven heeft zich hier afgespeeld. We zijn dan ook heel blij om een nieuwe invulling te kunnen geven die een kwalitatieve toekomst voor de site beoogt met respect voor haar historiek", benadrukt eigenaar Baudouin Meyhui.
...

De speciaalzaak verhuist naar Heule, nabij het distributiecentrum en zal voorzien worden van een gloednieuwe toonzaal. De verhuis komt er puur vanuit rationele bedrijfsinzichten. "Toch gaat ons vertrek gepaard met de nodige emotie want er is een sterke verbondenheid met de site hier op het buda-eiland. Ons bedrijf is hier ontwikkeld geweest en het grootste deel van ons leven heeft zich hier afgespeeld. We zijn dan ook heel blij om een nieuwe invulling te kunnen geven die een kwalitatieve toekomst voor de site beoogt met respect voor haar historiek", benadrukt eigenaar Baudouin Meyhui.De huidige winkel met achterliggende magazijnen en gebouwen zijn historisch gegroeid en waren bepalend voor het karakter van de nieuwe woonbuurt die binnenkort zal worden opgetrokken. In totaal zal er ongeveer 4000 m² omgebouwd worden tot een gloednieuwe woonbuurt waarin ruimte gelaten werd voor een gemeenschappelijke tuin, privé tuinen en een gemeenschappelijke fietsenberging. De voertuigen zullen zoveel mogelijk ondergronds geplaatst worden."Met deze site willen we werken vanuit een aantal pijlers. Namelijk de groene omgeving, de historische achtergrond, duurzaamheid en kwalitatieve producten. Dat zijn de krachtlijnen van het project. Deze site is een voorbeeld van een kwalitatieve binnenstedelijke herbestemming. We creeëren hier een open ruimte voor bewoners gecombineerd met een diversiteit aan stedelijke woontypes", aldus architect Tom Vandorpe. Naast de eigen tuinen van elke woning zal er gemeenschappelijk groen voorzien worden voor de appartementen. Tussen de appartementen en woningen zal er een open ruimte voorzien worden naar de Leie toe om openheid te creëren. Om de eigenheid te bewaren zal het gemeenschappelijk groen enkel toegankelijk zijn voor bewoners van de panden.De vijf woningen zullen gebouwd worden op de voormalige Fabrique de plaques photographique Léaucourt. De daken van de toenmalige site werden in 1894 verwoest door een zware brand. Samen met een aansluitend pand uit 1920 zullen deze nu ruimte maken voor nieuw leven. Daarnaast zullen de woningen maximum twee bouwlagen en een dak bevatten. Ook de gevels zullen opnieuw opgewaardeerd worden. Aan de kant van de appartementen, waar nu het magazijn is, komen er zes parkappartementen. De betonstructuur van het gebouw zal behouden worden maar al het overige wordt opnieuw opgebouwd.Voor de bewoners zal er een leuke extra zijn. Vanuit ecologisch punt werd gekozen om gebruik te maken van geothermie of simpelweg aardwarmte. "De energie wordt gewonnen door gebruik te maken van het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en de warmtereservoirs dieper in de aarde. In Scandinavische landen wordt dit al vaak gebruikt maar in België begint dit pas op te komen. We zijn ervan overtuigd dat dit op alle vlakken een meerwaarde is aan dit project" verduidelijkt Tom Vandorpe, architect nog.Ook schepen van bouwen, wonen en stadsvernieuwing Wout Maddens staat achter het project: "Het is een project aan onze waterader, een uniek project waarbij rekening gehouden werd met de kwaliteit en eenheid van de locatie. Er wordt verscheidenheid gebracht maar zonder spektakel architectuur. Ik ben tevreden dat dit project een meerwaarde is aan de beeldkwaliteit van de stad".Ondertussen kreeg het project ook een naam toegewezen met een lichte touché naar het verleden. "Er werd gekozen voor Residentie Meerlenhof omdat hier een symboliek achter schuilgaat. Toen ons moeder Marie-Victor Zwaenepoel vroeger vaak in de tuin zat waren er heel veel merels aanwezig. De link naar de benaming is dus een logische keuze voor ons". De uitrol van het project begint tussen maart en mei van volgend jaar.De volledige afwerking wordt verwacht rond mei 2022.(TV)