Spa-open kritisch over urnenkerk: “Doden verdienen meer respect in stiltedorp Lampernisse”

©type=
©type="Seq" annie callewaert ACK
Redactie KW

Zaterdag stelde het Diksmuidse stadsbestuur de urnenbegraafplaats in de kerk van Lampernisse voor. Dat initiatief oogst veel kritiek bij oppositiepartij sp.a-open. “Een wijn- en bierdegustatie naast de urnen! De doden verdienen meer respect”, is Kurt Vanlerberghe (sp.a-open) scherp.

De kritiek van Vanlerberghe begint al bij de naam ‘urnenkerk’. “Het woord ‘kerk’ is te religieus. Daarom stel ik urnenmonument voor.” De bevoegde schepen Martin Obin (CD&V) is daarmee niet akkoord omdat de kerk niet als monument is beschermd. Het compromis? Een urnenbegraafplaats in de voormalige kerk van Lampernisse.

Elitaire dodencultus

En dat is nog maar het begin van het kritisch betoog van Kurt Vanlerberghe. “Idee Diksmuide heeft zich in de vorige legislatuur, toen het nog in de oppositie zat, altijd uitgesproken tegen de elitaire dodencultus waarbij de rijken binnen in de kerk begraven worden en de armen op het omliggende kerkhof. In Lampernisse is dat nochtans zo. Niet-Diksmuidelingen moeten liefst 1000 euro forfait per nis geven bovenop de concessie. Met de inwoners van Lampernisse en groot-Diksmuide zullen we de urnenbegraafplaats niet van de grond krijgen. We moeten ons richten tot een artistiek, kunstminnend publiek dat het stiltedorp Lampernisse weet te waarderen. Het is dan ook beter om dezelfde retributie als op de andere begraafplaatsen aan te rekenen.” Ook nu weer kant Obin zich tegen die stelling. “Ook op andere begraafplaatsen betalen niet-inwoners meer dan Diksmuidelingen. Het forfaitair bedrag voor de kerk van Lampernisse hebben we zelf bepaald.”

Meer respect

Een derde punt van kritiek is het dorpshuis De Seizoenen dat in de kerk van Lampernisse is ingericht. “Een meditatieruimte en een plek om tentoonstellingen of kunstprojecten te organiseren; dat kan in dat gebouw”, stelt Vanlerberghe. “Zo ziet dit bestuur het echter niet. Bloemschikken, kook- en knutselactiviteiten mogen er niet plaatsvinden, drank mag er niet verkocht worden en recepties mogen enkel in functie van een activiteit. Dat betekent dus dat kaart- en spelletjesnamiddagen en zelfs een bier- en wijndegustatie er perfect kunnen en dat met zicht op de urnenbegraafplaats. De doden verdienen toch meer respect dan dat.”

Schepen Marc Deprez (Idee Diksmuide) reageert: “De herinrichting van de kerk in Lampernisse was gegund voor wij deel uitmaakten van deze meerderheid. We blijven eerder koele minnaar van dit project maar in een meerderheid moet je gaan voor het akkoord.” Schepen Martin Obin benadrukt nog dat het niet de bedoeling is dat er in de kerk eetfestijnen worden gehouden. Het dorpslokaal is in hout opgetrokken vandaar dat koken er bijvoorbeeld niet mag voor de veiligheid.

Maar Kurt Vanlerberghe blijft erbij dat het dorpshuis in Oostkerke, net naast Lampernisse, volstaat voor het verenigingsleven daar. Een extra dorpslokaal in de kerk hoeft volgens hem niet. (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier