Sp.a wil zorgparkeren mogelijk maken in Oostkamp

Redactie KW

Inwoners van Oostkamp moeten de mogelijkheid krijgen om hun parkeerplaats ter beschikking te stellen aan zorgverstrekkers. Gemeenteraadslid Franky De Jonghe (Sp.a) op de volgende gemeenteraad een voorstel hiervoor op tafel. Het voorstel die gesteund wordt door Robin Declerck (N-VA) die reeds een gelijkaardig punt aanhaalde bij het begin van deze legislatuur.

Zorgverstrekkers hebben bij huisbezoeken vaak moeite om snel een parkeerplaats in de buurt te vinden. Zo gaat er kostbare tijd verloren die voor thuisverzorging en -verpleging van een patiënt gebruikt had kunnen worden. Om hieraan tegemoet te komen stelt onze fractie voor om werk te maken van de invoering van een systeem van zorgparkeren.

Hierbij geven bewoners aan zorgverstrekkers de toestemming om de beschikbare parkeerruimte voor hun garage of oprit te gebruiken wanneer die in de buurt een patiënt moeten gaan verzorgen. Ze duiden deze parkeerplaats aan door een sticker op een zichtbare plaats aan te brengen aan of bij de garage of oprit. Enkel een zorgverlener met een geldige zorgparkeerkaart, met daarop ook diens GSM nummer, kan op deze plaats parkeren.

Op die manier legitimeert de zorgverstrekker zich en kan de bewoner deze ook contacteren als de wagen toch verplaatst dient te worden. Om een zorgparkeerkaart te bekomen dient de zorgverlener zich aan te melden bij het Sociaal Huis met opgave van het RIZIV-nr. of inschrijvingsnummer uitgereikt door de Vlaamse Gemeenschap. De aanbieder van een zorgparking meldt zich op zijn of haar beurt als de persoon die het actuele, rechtmatige en exclusieve gebruiksrecht (vb. huurder, eigenaar, vruchtgebruiker,…) uitoefent op een garage of parkeerplaats en die toelaat dat een zorgverlener zijn voertuig gratis parkeert voor of op de oprit tijdens de beperkte duur van een verzorgend huisbezoek.

“Oostkamp wel mee instappen in dit voorstel maar het vraagt een zekere tijd om alle actoren zoals de politie, de zorgverstrekkers, de bewoners te raadplegen alvorens we een gemeentelijk reglement op te stellen om het zorg parkeren in Oostkamp mogelijk te maken”, klinkt het bij Els Roelof.

(GST)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.