SP.A-Stadsmakers wil mensen helpen om schulden aan stad te betalen in Oostende

Oppositiepartij SP.A-Stadsmakers wil dat de stad het innen van niet-betaalde facturen anders aanpakt. “We pleiten voor één gebundeld schuldendossier”, zegt fractieleider John Crombez.

John Crombez: “Via gebundeld schuldendossier kunnen we armoedeprobleem tijdig aanpakken.” © Davy Coghe

Een stadsbestuur int schulden, denk maar aan parkeer- en GAS-boetes, facturen van de kinderopvang, Speelcompagnie, thuiszorgdiensten… “Het is belangrijk dat iedereen zijn facturen betaalt, maar wel op een menswaardige manier”, vindt SP.A-Stadsmakers. “We moeten mensen helpen om hun factuur te betalen.”

Schulden bundelen

De partij wil dat alle stadsdiensten de facturen innen zoals momenteel de dienst kinderopvang dat doet. Een eerste herinnering is kosteloos, bij een tweede herinnering wordt wel de kost aangerekend, maar dat mag niet meer dan 10 procent van de oorspronkelijke factuur zijn. Bovendien wordt daarbij vermeld dat bij niet-betaling het dossier wordt overgemaakt aan de dienst schuldbegeleiding via het gebundeld schuldendossier.”

En dat is meteen het tweede speerpunt van SP.A-Stadsmakers. De partij wil dat alle schulden die één persoon heeft bij het stadsbestuur, gebundeld worden in een centraal schuldendossier. Daar bestaan de nodige informaticatools voor. De dienst schuldbegeleiding moet een centrale rol krijgen bij het innen van de schulden. “De stad zet nu soms incassobureaus in”, weet John Crombez. “Die hopen bijna dat een factuur niet betaald wordt, want dat is hun bron van inkomsten. Wij willen het inschakelen van incassobureaus zoveel mogelijk vermijden.”

Armoedeprobleem tijdig aanpakken

“De rol van de dienst schuldbegeleiding is immens belangrijk. Via het gebundeld schuldendossier kunnen zij sneller ingrijpen en zo vermijden dat schulden zich opstapelen. Zo kunnen we een armoedeprobleem nog vroeger detecteren en aanpakken. Het gericht uitwerken van een afbetalingsplan en het opzetten van budgetbeheer kunnen zware financiële problemen voorkomen.”

SP.A-Stadsmakers plaatst het thema als extra punt op de agenda van de gemeenteraad van maandag 17 februari. Dan krijgen we ook de mening van de meerderheid te horen.

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.