SP.A: “Ieper riskeert 4,8 miljoen euro te moeten betalen aan fiscus”

Redactie KW

Op de gemeenteraad van Ieper maandagavond vroeg de SP.A zich af waarom in het budget van de komende jaren geen geld is voorzien voor een mogelijke miljoenenvordering en -boete van de BBI. Die laatste zou het ‘Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) Vauban’ in het vizier hebben.


Vauban is het Ieperse AGB voor sport, cultuur en recreatie. Volgens Philip Bolle (SP.A) zou het AGB de stad wel eens een flinke duit kunnen kosten. “Tijdens een controle door de BBI lichtte de inspectie een aantal elementen uit de beheersovereenkomst tussen de stad en het AGB, om te concluderen dat het AGB als ‘overheid zonder concurrentieverstoring handelt’ en dus niet als btw-plichtige kan worden aangemerkt. U hebt een proces-verbaal aan uw broek met een vordering van 1,569 miljoen euro voor ontdoken btw. Met achterstallige intresten en boete – hou u vast – loopt dat bedrag zelfs op tot 4,8 miljoen. Ik zou dus maar wat centen reserveren in uw begroting.”

“Zaak die eigenlijk boven het hoofd van de stad gaat”

Fractieleider Jan Breyne (CD&V) deelde de bezorgdheid, maar riep ook op om niet te panikeren. “Men heeft Ieper uitgekozen, maar dit is een zaak die eigenlijk boven het hoofd van de stad gaat, overal zijn er dergelijke AGB’s.”

Burgemeester Jan Durnez (CD&V) zei dat er nog geen geld kan voor worden voorzien, omdat er nog geen vordering is. “Nu start eerst de bemiddeling”, aldus de burgemeester en schepen Dieter Deltour (CD&V).

(pjb)

Alles over de gemeenteraad van Ieper nu vrijdag in Krant van West-Vlaanderen, editie Het Wekelijks Nieuws West