SOS Mispelaar: buurtbewoners ongerust over grote bouwprojecten in Assebroek

SOS Mispelaar is een van de vele actiecomités in Assebroek met bezorgde burgers. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Steeds meer bewoners van Assebroek, veruit de dichtst bebouwde Brugse deelgemeente, komen in het verweer tegen de vele verkavelingsprojecten. ‘Hier stopt het beton’ is de slagzin waar diverse actiecomités zich achter scharen. Een daarvan is SOS Mispelaar, die ten strijde trekt tegen de plannen voor een project met maar liefst 64 wooneenheden nabij Mispelaar en Marcel Minnaertstraat.

In het dicht bevolkte Assebroek springen actiecomités met bezorgde burgers, die vrezen dat de laatste stukjes open ruimte verloren gaan als er niet wordt ingegrepen, als paddenstoelen uit de grond. Ze hekelen de vele projecten van projectontwikkelaars die verkavelingen willen realiseren. Het ‘oudste’ en meest bekende dossier is uiteraard dat van Klein Appelmoes maar intussen heerst ook al ongerustheid rond diverse projecten aan de Astridlaan – zoals naast tankstation Gulf en op de site van Batseleer Bouwstoffen – en het project Sint-Trudo. Ook heel wat bewoners van de buurt met de straten Mispelaar en Marcel Minnaertstraat, verzameld in actiecomité SOS Mispelaar, zijn ongerust. We worden thuis ontvangen bij Patrick Petillion en Lien Verhaeghe die met hun zoontje al zo’n zeven jaar in een nieuwbouwwijk in de Marcel Minnaertstraat wonen. Ook buurtbewoner en mede-actievoerder Paul Pieters uit Mispelaar is present.

“Op een mooie groene zone van bijna 2 hectare, waar nu de kinderen uit de buurt spelen – ons zoontje maakte er zelfs een kamp -, willen sociale woningbouwmaatschappij Vivendo en de West-Vlaamse Intercommunale (WVI) een project realiseren met maar liefst 63 wooneenheden, bestaande uit vier blokken met elk tien appartementen en 23 woningen”, vertelt Patrick Petillion. “Een aanvraag voor een gelijkaardig project werd in 2016 al ingediend maar toen het ernaar uitzag dat het in de beroepsprocedure door de provincie zou worden afgewezen trokken de indieners de aanvraag terug in. Nu zijn we dus erg verontrust dat ze een nieuwe poging wagen.”

“Het gaat hier om een prachtig stukje natuur dat grenst dat bovendien vlakbij De Meersen ligt. Het pad doorheen de Meersen, door zoveel mensen gebruikt om rustig te wandelen en te fietsen, ligt er vlak achter. Dat mooie zicht zal nu verstoord worden door hoge appartementsblokken. Neen, dit mooi stukje groen moet onaangeroerd blijven”, vult Paul Pieters aan. “We hebben het dossier grondig bekeken en merkten dat er zelfs geen mobiliteitsstudie of waterstudie werd uitgevoerd door de aanvrager. Nochtans is dit, zoals grote delen van Assebroek, een zone die heel vaak onder water staat. Hier nog eens gaan verharden lijkt me dus echt geen goed idee.”

De buurtbewoners wijzen er ook op dat mag verwacht worden dat de verkeersdruk heel sterk zal verhogen als dit project er door komt. “Die bewoners zouden hun woning allemaal moeten bereiken via de Astridstraat en zo door de smalle Michel Van Hammestraat. Daar wordt nu al geklaagd over extra verkeersdruk”, zegt bewoonster Lien Verhaeghe. “Voor de leefkwaliteit zou dit echt niet goed zijn. Nu spelen de kinderen hier nog gewoon op straat in de wijk maar met al dat bijkomend autoverkeer zou dat gewoon onmogelijk zijn.”

Steun van oppositie

De bewoners hebben dus massaal bezwaarschriften ingediend; momenteel zouden er al zo’n 150 handtekeningen zijn. Ze krijgen alvast de steun van oppositiepartijen N-VA en Groen, die beloven de kwestie aan te kaarten op de gemeenteraad volgende week. “Met Groen zijn wij wel voorstander van sociale woningbouw maar ook die moet voldoen aan bepaalde ruimtelijke principes en dat is hier zeker niet het geval”, stelt Groen fractieleider Raf Reuse. “N-VA Brugge is vastbesloten om deze aanslag op de natuur te helpen verhinderen”, vult gemeenteraadslid Pol Van Den Driessche aan. “Er ligt al te veel beton in Assebroek. Het is genoeg geweest.”

Burgemeester Dirk De fauw, ook voorzitter van Vivendo, heeft weinig oor naar de grieven. “Die mensen die vandaag in die nieuwbouwwijk in de Marcel Minnaertstraat wonen hebben hun woning net te danken aan de sociale huisvestingsmaatschappij. Want aanvankelijk was ook die zone voorzien voor sociale huisvesting”, stelt De fauw. “Maar omdat toen werd geoordeeld dat er niet zoveel bouwgrond nodig was voor de sociale woningen werd toegestaan dat een private ontwikkelaar die percelen zou gebruiken voor niet-sociale woningen. Die mensen weten dat maar al te goed.”

“Er is trouwens nog overleg geweest en er werd een overeenkomst bereikt waarbij de hoogste appartementen een verdieping minder tellen dan aanvankelijk was voorzien. Ik vind het dan ook vreemd dat er nu geklaagd wordt. Laat ons toch niet vergeten dat er écht wel grote nood is aan betaalbare woningen. Er staan in Brugge nog altijd drieduizend mensen op de wachtlijst voor een sociale woning.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier