SOS Casamance met medetouwtrekkers Cyriel Caudron en Sabelle Diata uit Koksijde steunt projecten in Zuid-Senegal

Inhuldiging van de school in Goudomp, met de Koksijdse delegatie, bisschop van Kolda en uiterst rechts vooraan Sabelle Diata en echtgenoot Cyriel Caudron. © (foto MVO)
Redactie KW

Een tijdje geleden trok een delegatie van SOS Casamance Vlaanderen naar hun doelgebied in Zuid-Senegal. Elf Koksijdenaars en twee Veurnaars verscheepten 700 kg aan hulpgoederen per vliegtuig naar een van de armste regio’s van Afrika. Tijdens hun drie weken durende odyssee realiseerden ze een tiental humanitaire projecten.

“De kers op de taart was ongetwijfeld de ingebruikname van een compleet nieuwe kleuterschool die de vereniging met onder meer financiële steun uit Koksijde liet bouwen in het stadje Goudomp”, zeggen mede-touwtrekkers Cyriel Caudron en zijn echtgenote Sabelle Diata.

“Dat werd een groot volksfeest, waarvoor zelfs de bisschop van Kolda kwam afgezakt. Tijdens deze missie werd ook een weeshuis in Ziguinchor ingehuldigd, gebouwd met o.a. steun van de provincie West-Vlaanderen. Wij ondersteunden ook scholen, gezondheidsposten, de apotheek, de materniteit in Kabadio en Baïla, in Oussouye zorgden we voor financiële ondersteuning van beursstudenten”, vertelt Cyriel Caudron.

Netwerking

“Aan die projecten hebben we het hele jaar rond gewerkt. Netwerking is hierbij erg belangrijk, zodat wij over het hele jaar gespreid, heel veel giften mogen ontvangen. Jaarlijks is er ook de werkingssubsidie van 3.000 euro van de gemeente Koksijde en soms steunt de provincie met een projectsubsidie. Tijdens het jaar houden wij diverse sensibilisatiemomenten. Eén keer per jaar trekt onze grote fundraisingmaaltijd meer dan 200 tafelaars.”

“De hulp die we inzamelen komt er na uitgebreid voorafgaand overleg met de plaatselijke bevolking én door het ontdekken van noden tijdens onze jaarlijks missies. Onze vereniging is uniek in het doelgebied, omdat het geen blanke mensen zijn die bij zwarte mensen liefdadigheid komen beoefenen.”

Cyriel verduidelijkt: “Het is een zwarte vrouw, mijn eigen vrouw Sabelle, die in eigen streek en in eigen etnische bevolkingsgroep, de noden komt lenigen. Dat is een compleet andere insteek. Het resultaat hiervan is dat wij ter plaatse prijzen krijgen van locals en niet de prijzen van ‘toubabs’, zoals ze een blanke vreemdeling noemen.”

“Ook de opvolging van de projecten ter plaatse verloopt op wieltjes. En de familie van Sabelle én ons netwerk ter plaatse houden alles nauwkeurig in de gaten en zorgen voor onmiddellijke feedback.” (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier