Sophie treedt in de voetsporen van moeder Lieve bij Chiro in Zulte: “Plots stond ik naast koning Boudewijn”

Mama Lieve ging nog bij koning Boudewijn langs met de Chiro. (foto MVW)
Redactie KW

Dit weekend viert Chiro Kanjo Zulte haar 55ste verjaardag. Dit doen ze met een feestweekend vol activiteiten voor elke leeftijd. Sophie De Langhe (21) is lid van de huidige leidingsploeg, net als haar moeder Lieve Rogge (53). Lieve maakte destijds het twintigjarige jubileum van de Chiro mee. “We hadden koning Boudewijn uitgenodigd op onze receptie, hij kon niet komen maar nodigde ons uit op het paleis.”

Moeder en dochter hebben respectievelijk vier en vijf jaar leidingservaring op hun teller staan, al zij het met 35 jaar tussen. In die tijd is veel veranderd, van de uniforms tot het gezag van de leiding. “Het allereerste Chiro-uniform bestond uit een lichtblauw kleedje met een oranje das”, vertelt Lieve. “Dit heb ik nog net meegemaakt in mijn eerste jaar als lid. Daarna droegen we een gele bloes met blauwe overgooier. Ik vond die oude uniforms best gemakkelijk om in te spelen.”

De aanpak is heel wat zachter geworden, waardoor de leden soms minder goed luisteren

Wanneer het over de leden in die uniforms gaat, is het dochter Sophie die opmerkt dat de jeugd van tegenwoordig toch anders is opgevoed. “De aanpak is heel wat zachter, zowel thuis als door ons, waardoor de leden soms minder goed luisteren. Ze leren zo wel de grenzen aftasten maar ze moeten die wel kennen natuurlijk“, zegt Sophie. Dat beaamt ook Lieve. “Al werden wij vroeger meer gestraft. Niet fysiek natuurlijk, maar als leidster had ik het gevoel echt leidster te zijn.”

De Chiro van Zulte op bezoek bij de koning.
De Chiro van Zulte op bezoek bij de koning.© gf

Op technologisch vlak blijft Chiro Kanjo Zulte nog steeds vrij traditioneel. “Al onze leden geven hun gsm af voor de activiteit begint op zondag en op kamp blijven de gsm’s thuis. Enkel de leiding heeft hun gsm mee voor noodgevallen, niet om ‘s avonds mee bezig te zijn.”

Lieve en Sophie zijn lang niet het enige geval waarin moeder en dochter beiden Chiroleidster zijn. “Ik denk dat we wel een bepaald engagement meegeven”, verklaart Lieve. “We stimuleren onze dochters om door te zetten als ze eens een minder jaar Chiro achter de rug hebben. Ze spreken dan over stoppen maar we zijn geen opgevers en als oud-leidster weet je welke waarden ze er aan overhouden.”

Conflicten

Sophie: “Met allemaal meisjes samen geeft dat veel conflicten. Mama stimuleerde me dan om toch verder te doen. In de Chiro maak je vrienden voor het leven en je behoudt de band met je omgeving, zegt Lieve. Je bouwt ook een ander soort band op met medeleidsters dan met klasgenoten.”

Ook Lieve heeft nog contact met haar medeleidsters van 35 jaar geleden. Lieve was net leidster toen het twintigste jubileum gevierd werd van Chiro Kanjo Zulte. “Voor zover ik me herinner hadden wij geen feestweekend, wel een receptie en op zondag een misviering met daarna een groot spel de hele dag lang voor alle leeftijdsgroepen. Dit laatste was wat de voorloper van Christus Koning nu. Op de receptie van ons jubileum hadden we de koning een brief gestuurd om hem uit te nodigen. Wij kregen antwoord dat hij helaas niet kon komen maar hij nodigde ons op zijn beurt uit op het paleis. Zo mochten wij met de Chiro op bezoek bij de koning.”

“Mijn mooiste herinnering aan de Chiro moet een dag op kamp geweest zijn met als thema Alles mag anders“, vertelt Lieve. “We verkleedden ons als punker, verfden ons haar, in die tijd was dat echt grenzen verleggen voor ons. En dat past bij het jaarthema van de Chiro van dit jaar Grenzeloos Chiro“, besluit Sophie.

Een bezoek aan de koning zit er dit weekend niet in, maar iedereen is welkom op de andere activiteiten van het weekend: zaterdag van 9 tot 12 is er de Chiro Run, een hindernissenloop over de looppiste aan de Waalmeers, in de namiddag Spel Zonder Grenzen en om 19 ‘s avonds begint de kinderfuif voor kinderen jonger dan twaalf jaar. Voor het oudere publiek is er Jungle Beats in jeugdhuis Knipperlicht. Op zondag viert de Chiro Christus Koning met een misviering en is het ribbetjesfestijn in het Firtelhof. (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier