Sophie en Niels annuleren hun mooiste dag door strenge mondmaskerregels op stadhuis

Sophie De Vadder en Niels Meesschaert: "In ons hoofd zijn wij vandaag getrouwd." © GF
Redactie KW

Sophie De Vadder (30) en Niels Meesschaert (32) uit Bredene gingen vandaag, 11 september, in het huwelijksbootje stappen. Maar de mondmaskerregeling op het gemeentehuis deed hen anders beslissen. Hun feest werd afgelast, “maar in ons hoofd zijn wij vandaag getrouwd.”

Sophie De Vadder schreef een emotionele brief aan diverse volksvertegenwoordigers. De zaakvoerster – samen met een vennoot – van visgroothandel Neptunus in Oostende zou vandaag trouwen met haar grote liefde. Maar door alle opgelegde maatregelen beslisten ze zelf dat het voor hen niet meer hoefde. “De tranen rollen over mijn wangen terwijl ik deze mail aan het schrijven ben”, schrijft ze.

“Wij hebben enorm geleden onder de coronacrisis, aangezien onze klanten dicht moesten. Horeca, markten… gingen niet meer door. Wij moesten proberen te overleven met de 15 procent viswinkels die wij als klant hebben. Dicht mochten en konden we niet, voeding is essentieel. Op veel premies heb ik ook niet kunnen rekenen. Het was een harde tijd! Nachten heb ik ervan wakker gelegen. Maar nu komt het.”

“Mondmasker op stadhuis”

Ik had iets om naar uit te kijken. En ik schrijf het goed ‘HAD’, verleden tijd! Vandaag had dé dag moeten worden, 11 september 2020, ging ik in het huwelijksbootje stappen met de liefde van mijn leven. ‘GING’, opnieuw verleden tijd. Want om één of andere absurde reden, is het verplicht op het stadhuis dat iedereen, inclusief bruidspaar, een mondmasker draagt. Het bruidspaar??? Wij liggen elke avond in hetzelfde bed (!) Nu vraag ik mij af wie in godsnaam gemaskerd, het zwijgen opgelegd, zo wil trouwen.”

Toen Sophie en Niels hun huwelijk in juni gingen regelen op het stadhuis, was een mondmasker niet verplicht op de plechtigheid. “Er gingen minder dan 15 mensen aanwezig zijn”, legt ze uit. “Maar dan zijn de maatregelen weer verstrengd. In augustus kregen we bericht van het gemeentebestuur dat alle aanwezigen een mondmasker moesten dragen en dat het bruidspaar het enkel mocht afdoen voor het jawoord en het tekenen van de documenten.”

“Trouwers en getuigen mogen mondmasker af doen”

Burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A) preciseert: “Iedereen draagt een mondmasker bij het binnenkomen, maar bij aankomst op hun plaatsen mogen de trouwers het af doen. Ook de getuigen doen dan hun mondmasker af. Meer kunnen wij echt niet doen. We volgen de regels van de hogere overheid. In de hal kan nog een groepsfoto worden gemaakt, op veilige afstand. Een receptie kan nu ook niet, maar eens de coronaproblemen voorbij zijn, zullen wij alle trouwers uit de voorbije periode uitnodigen op een receptie op het gemeentehuis.”

Toch besloten Sophie en Niels om af te haken. “Een jaar heb ik hiernaar uitgekeken, een jaar gepland, mij hieraan opgetrokken op het moment dat ik het zwaar had”, schrijft Sophie. “Maar 11 september 2020 is en blijft onze dag. Wij doen vandaag onze ringen symbolisch aan. In ons hoofd zijn wij vandaag getrouwd, ook al zijn wij beiden van deze ochtend vroeg al aan het werk.”

Sophie en Niels overwegen nu om volgend jaar te trouwen.

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.