Sommige marktkramers in Roeselare houden solden op wat “de laatste markt in lange tijd kan zijn”

Hoewel er toch wel wat volk rondliep op de markt, oogde het toch soms desolaat. © Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

In het lentezonnetje daagt toch nog wat volk op voor de Roeselaarse dinsdagmarkt, maar afstand houden was geen probleem. Heel wat marktkramers twijfelden om af te zakken, maar niettemin is de bezetting vrij groot. “Omdat het nog mag van de overheid.” En. “Het straks misschien gedaan is.”

Aan café Beaux Arts op de Botermarkt 1 in Roeselare liggen de dagbladen nog op de dorpel. Daar gaat de deur niet open. Normaal is de dinsdagmarkt ook voor de horeca een topdag. Openbare markten zijn nog toegestaan, al blijft het afwachten welke maatregelen straks volgen.

Maar bij de marktkramers leggen ze er zich bij neer. Op de markt doet het gerucht al de ronde van kraam tot kraam. “Dit zou wel eens de laatste markt in lange tijd kunnen zijn.” Een vrouw die damesmode verkoopt doet haar zomervestjes van de hand aan de helft van de prijs. “Wat moet ik doen. Ik heb hier een hele stock voor de zomer en straks zijn we misschien maanden dicht“, aldus de marktkraamster die liever niet met naam vermeld wordt.

Nog heel wat marktkramers getuigen liever anoniem. Een man die ondergoed verkoopt had ook getwijfeld om te komen. Maar het goede weer haalde hem over de streep. Deze morgen had hij om 9.30 uur al enkele vaste klanten gehad, die eens goeiendag kwamen zeggen, maar de verkoop was op dat moment nog nihil. “Ik schat dat hier nu 40 procent van het volk rondloopt in vergelijking met andere marktdagen.”

Geert Vantyghem: “Wij zijn op het einde van onze loopbaan, maar ik vrees dat er straks heel wat collega’s in de problemen geraken”

Geert Vantyghem en Rika Cruyt zijn rasechte Roeselaarnaars die al 45 jaar de markten doen. Bij hen je kun je onder meer keuken- en slaaptextiel kopen. “Wij zijn op het einde van onze loopbaan, maar ik denk dat er straks heel wat collega’s in de problemen kunnen geraken. Je mag niet vergeten dat iedereen in de winter een ferme stock inkoopt. Die rekening moet betaald worden”, weet hij. “En straks volgt dan de afrekening van de BTW. Als je niks verkocht hebt…” springt echtgenote Rita bij.

Geert Vantyghem en Rita Cnuyt beseffen dat de boel straks voor een langere tijd op slot gaat.
Geert Vantyghem en Rita Cnuyt beseffen dat de boel straks voor een langere tijd op slot gaat. “Wij zijn al op het einde van onze carrière, maar onze collega’s…”© Stefaan Beel

De markt in Diksmuide lieten ze maandag aan zich voorbijgaan. “Omdat wij geen voeding verkopen mochten we in het weekend ook al niet staan. Maar alle begrip voor de maatregelen. Wij volgen wat de overheid ons oplegt en straks gaat de boel waarschijnlijk helemaal dicht. En dat zal wellicht de beste oplossing zijn. De korte pijn. Hopelijk duurt het niet te lang, want ook economisch zullen er heel wat slachtoffers vallen.”

Petra Vankinderen en haar ma Grete Mollet in De Zoete Droom, het snoepkraam dat Petra al sinds 1999 van markt naar markt rijdt.
Petra Vankinderen en haar ma Grete Mollet in De Zoete Droom, het snoepkraam dat Petra al sinds 1999 van markt naar markt rijdt.© Stefaan Beel

Aan het snoepkraam van Petra Verkinderen uit Meulebeke vangen we hetzelfde geluid. “Zaterdag waren we nog aanwezig op de markt in Izegem, daar waren enkel voedingsproducten toegestaan omdat het weekend was. De opkomst viel daar nog mee, ik had toen nog een redelijke verkoop. Maar de vrees is inderdaad dat het straks helemaal over en uit is.”

Petra Verkinderen en Greta Mollet: “Je kan het wat vergelijken met de dioxinecrisis”

In Roeselare was Petra – die als sinds 1999 de markten doet – vergezeld van haar ma Greta Mollet. “Wij hebben 50 jaar een beenhouwerij gehad. Ik vergelijk het een beetje met de dioxinecrisis. Toen we plots van een volle toog naar een schaaltje vlees gingen.”

Els Veranneman - aan het shoppen op de markt - en Roger Dewilde - bezig aan zijn wandeling - hielden even halt voor een korte babbel.
Els Veranneman – aan het shoppen op de markt – en Roger Dewilde – bezig aan zijn wandeling – hielden even halt voor een korte babbel.© Stefaan Beel

En ook de bezoekers aan de markt in Roeselare lijken zich nog weinig zorgen te maken, of toch… “Graag twee meter afstand houden”, zegt Els Veranneman, die net boodschappen is gaan doen. “Ik heb twee bejaarde ouders en ik moet hun boodschappen doen. Dus kwam ik snel naar de markt.” Ondertussen loopt ze er ook Roger Dewilde tegen het lijf. De twee blijken elkaar te kennen van de Rummikub-club. Roger maakt zijn dagelijkse wandeling en passeert net door het centrum. “Ik heb deze week nog met Rogers vrouw gebeld, zou houden we contact.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier