Solotentoonstelling Aouste-Courtrai-Aouste als eerbetoon aan grootvader

Gregory Decock bij de aankomst in Kortrijk. © (Foto KDS)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Franse kunstenaar Grégory Decock fietste van Aouste-sur-Sye in het Franse departement Drôme naar Kortrijk. Dit in het kader van zijn solotentoonstelling Aouste-Courtrai-Aouste in Avee Gallery in Kortrijk. Corona besliste er eerder al anders over.

Deze fietstocht met bijhorende tentoonstelling moest een eerbetoon worden aan Grégory’s grootvader Omer Decock die uit Kortrijk afkomstig was, de Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen, wereldkampioen wielrennen Marcel Kint en brouwer Omer Vander Ghinste. De tentoonstelling zou op 4 april openen maar de coronacrisis gooide echter veel roet in het eten. “We maakten er dan maar het beste van. Het was oorspronkelijk opgevat als een evenement met tentoonstelling waar bij Grégory met de fiets vanuit zijn dorp Aouste sur Sye in het Franse departement Drôme, naar Kortrijk en terug zou fietsen: goed voor 2 keer 876 kilometer. De titel van de tentoonstelling ‘Aouste-Courtrai-Aouste’ refereert naar een wielerkoers, en de aankomst was voorzien op 4 april, de vooravond van de Ronde van Vlaanderen”, zegt curator Petrus Paklons.

Petrus en Grégory gooiden alles om met een alternatieve tentoonstelling. Dit project werd geconcipieerd door de Franse kunstenaar Grégory Decock toen hij vorig jaar Avee Gallery bezocht. Tegelijk kwam hij voor de eerste maal van zijn leven in de stad waarvan hij gehoord had dat zijn grootvader afkomstig was, Kortrijk. De naam van zijn grootvader die hij nooit gekend had was Omer, en zoals de traditie het wil erfde Grégory deze naam ook als derde voornaam. Bij het bezoeken van de stad werd hij achtervolgd door de naam van zijn grootvader, toevallig wordt de naam Omer door een dynastie van lokale brouwers ook van vader op zoon doorgegeven en hangt daardoor als een onontkoombare aanwezigheid in het straatbeeld. “Centraal werk is het glasraam gemaakt door Atelier Mestdagh, dat in de vitrine van de galerij geïnstalleerd werd en dat een adaptatie is van de iconische caféramen van Brouwerij Omer Vander Ghinste in het Kortrijkse. In deze versie wordt Omer Rememore, het Frans voor herdenking. Het verwijst ook naar de grootvader van Grégory, Omer Decock, die uit Kortrijk afkomstig was en in de jaren 30 van de 20e eeuw naar Frankrijk emigreerde naar Picardië op zoek naar werk en een beter leven, en daar uiteindelijk een gezin stichtte. “Als inwijkelingen pasten ze zich aan de Franse cultuur aan.” Omer stierf toen de vader van Grégory 8 jaar oud was. Grégory’s ouders scheidden toen hij zelf 8 was en het contact met zijn familie verwaterde toen hij met zijn moeder in Marseille ging wonen. “De momenten die ik als kind met mijn vader had was gaan fietsen en koersfietsen. België trok mij altijd aan“, zegt Grégory. Uiteindelijk studeerde hij aan La Cambre in Brussel en bleef er 15 jaar wonen, waarna de weg van zijn leven hem uiteindelijk met zijn gezin terug naar Frankrijk leidde, ze vestigden zich in de Drôme, in Aouste-Sur-Sye, zo’n 40 kilometer van Montelimar Een ander werk waar de oorspronkelijke titel Aouste-Courtrai-Aouste in een marmeren balk is gegraveerd door Van Den Weghe, verwijst naar de Romeinse inscripties uit de periode van keizer Augustus in het dorp waar de kunstenaar terug thuis zou komen. De steen ligt aan de ingang van het stadhuis. Het frame van de fiets van Kint was te zien in de Prosdijsstraat waar Marcel >Kint woonde.

Symbolische data

Na het bezoeken van Kortrijk plande Grégory een reis per fiets: Aouste-Courtrai-Aouste. “De aankomst in Kortrijk was voorzien op 4 april met een tussenstop in Oudenaarde op de vooravond van de Ronde Van Vlaanderen. Corona beslist er anders over, de Ronde werd uitgesteld en de Franse bevolking moest maandenlang binnen een straal van één kilomter van hun huis blijven.” De Tour de France werd uitgesteld dit jaar en passeerde op 2 september in Aouste-Sur Sye, de dag waarop Grégory vertrok naar België. “Ik heb 10 ritten gedaan van elk zo’n 80 kilometer. Het was zoiets als mijn eigen bedevaart met mijn opa in gedachten. Een van mijn nonkels die ik in Picardië bezocht heeft als tweede naam ook Omer.” Grégroy kwam op 9 september aan in Kortrijk. “De patroonheilige van deze dag is Sint Omer.” Ter verwelkoming produceerde de Brusselse kunstenaar Eric Vanuytven uit een Honda Accord gesponsord door garagist Pierre Total een volgwagen die Grégory opwachtte aan de grens en begeleiden tot bij Brouwerij Vander Ghinste en uiteindelijk tot in Kortrijk. Verschillende andere auto’s van Eric zullen een rol spelen tijdens de verschillende edities van ECHO, een terugkerende groepstentoonstelling volgens een concept van Grégory Decock en Avee Gallery.

Solotentoonstelling Aouste-Courtrai-Aouste als eerbetoon aan grootvader

Ondertussen werd in Kortrijk door de gerenommeerde fietsenbouwer Marniek Kint een gepersonaliseerde koersfiets gemaakt waarmee Grégory zal terugkeren naar de Drôme. Marcel Kint, de stichter van dit merk, werd op 5 september 1938 wereldkampioen in Valkenburg en werd na deze overwinning de langst regerende wielerkampioen ooit. Zijn bijnaam was ‘De Zwarte Arend’ en ter ere van hem wordt de zwarte fiets gemaakt en een editie zwarte koerstruitjes. De truitjes zullen worden geproduceerd bij Vermarc Sport:

Solotentoonstelling Aouste-Courtrai-Aouste als eerbetoon aan grootvader

Op zaterdag 19 september worden deze gepresenteerd samen met de fiets, de gepersonaliseerde drinkflessen en de wegenkaarten in het kader van de tentoonstelling Aouste-Courtrai-Aouste, als onderdeel van de eerste editie van de groepstentoonstelling ECHO, die maandelijks zal synchroniseren met de brocante, kunst- en ambachtenmarkt Bazar op het Overbekeplein. De 20ste september was de verjaardag van Marcel Kint en ter zijner ere verzamelt het drooM team dan voor de begeleiding van Grégory tot aan de grens via de brouwerij Omer Vander Ghinste, als de start van zijn terugweg naar Aouste-Sur-Sye. Het hele project is ook een aankondiging van drooM, het project dat Grégory volgend jaar in de Drôme start waarbij 26 verlaten tankstations in kunst-ambassades getransformeerd zullen worden door 26 verschillende kunstenaars.

https://www.youtube.com/watch?v=VbJDC429RHM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier