Solidariteitsactie Warm Markant naar aanleiding van de Warmste Week

Foto: Zenon Bekaert / Bestuur Markant Zonnebeke: Kathy Vermeulen, Katrien Herman , Ann Strobbe, Katleen Cooman , Marjan Cottyn , Lien Staelens, Evelien Vanwalleghem, Stephanie © zenon bekaert beselare
Noël Vandewiele
Noël Vandewiele Medewerker KW

Markant Zonnebeke springt in de bres voor mensen die het moeilijk hebben. De actie is zowel gericht op mensen uit eigen gemeente als op gezinnen afkomstig uit Oekraïne.

“Elk jaar stellen we op het einde van het schooljaar ons jaarprogramma op”, zegt bestuurslid Evelien Vanwalleghem. “Ook dit jaar was dat het geval en we kwamen uit bij tal van leuke activiteiten. Hoewel sommige van deze activiteiten niet zo goedkoop zijn, is er steeds een heel ruime opkomst. Dit jaar loopt nationaal de actie Warm Markant. Het deed ons beseffen dat niet alle gezinnen het voldoende breed hebben om deel te nemen aan alle activiteiten. Zo rijpte het idee om daar ter gelegenheid van de Warmste Week iets aan te doen en via diverse contacten kwamen we uit bij Welzijnsschakel ’t Zunnetje.”

Nieuwe kansen bieden

’t Zunnetje biedt kansen aan mensen die uitsluiting ervaren door materiële en sociale armoede. Daarvoor organiseren ze heel wat activiteiten zoals ontmoetingen, uitstappen voor de kinderen en bieden ze logistieke steun via een goedkope winkel, de fietsbib, kledij,… De werking steunt volledig op vrijwilligers. ’t Zunnetje in de Berten Pilstraat is open elke eerste en derde zaterdag van de maand en elke tweede en vierde woensdag van 14 tot 17 uur en elke derde donderdag van 16 tot 18 uur. “De volledige opbrengst van ons Warm Markant Project gaat naar ’t Zunnetje”, aldus Evelien.

Ter gelegenheid van de Warmste Week verkoopt Markant Zonnebeke een ‘warm pakketje’ dat bestaat uit 25 cl kruidenazijn, een zwarte en groene tapenade, twee handgemaakte keramiekpotjes om de tapenade te serveren, een proevertje advocaat en een sfeervol kaarsje. Dit pakket kost 25 euro. “Alles in het pakketje is met veel liefde en geduld gemaakt door mensen met een beperking die dagbesteding volgen bij de groep Ubuntu. De verkoop zal geregistreerd worden als actie voor de Warmste Week bij de VRT. Bestellen kan tot eind november en de levering gebeurt begin december”, aldus voorzitter Kathy Vermeulen.

Warm kerstetentje

Markant zal ook koken. Het wordt een warm kerstetentje voor de mensen die regelmatig bij ’t Zunnetje langsgaan en ook voor de vele vrijwilligers. “Christine Van Exem van ’t Zunnetje zal iedereen uitnodigen, ook de Oekraïense gezinnen die in onze gemeente wonen. Het kerstetentje vindt plaats op zaterdag 17 december in ’t Zonnerad”, aldus Evelien Vanwalleghem.

Voor het kerstetentje zoeken we nog heel wat helpende handen

Bestuurslid Katrien Herman is trekker van het Warm Markant Project. “We zullen natuurlijk veel helpende handen nodig hebben. Er zijn helpers nodig op vrijdag 16 december voor de voorbereiding en op zaterdag 17 december voor koken, opdienen en afwassen. Op zaterdag zijn er ook chauffeurs nodig om de mensen op te halen en na het etentje thuis te brengen“, zegt Katrien.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.