Solidariteit met het gezin is groot na verwoestende brand in Eggewaartskapelle

Zondagavond sloegen de vlammen in een mum van tijd door het dak van hun woning. De brandweer kwam snel ter plaatse, maar door de wind konden ze de vlammen niet snel onder controle krijgen. De schade is enorm. Gelukkig kan het gezin op heel wat solidariteit rekenen.

De woning, daags na de brand. © Foto JT

De brand werd omstreeks 19.00 uur opgemerkt door een van de zonen van het gezin. Eerst probeerde Dirk zelf met een brandblusser de beginnende brand rond de schouw van de houtkachel te blussen. Ondertussen werd ook de brandweer gealarmeerd en verliet iedereen de woning. Toen de eerste ploeg van het korps van Veurne ter plaatse kwam, waren de eerste vlammen al zichtbaar rond de schouw.

Door de felle wind breidden de vlammen zich zeer snel uit en sloegen na enkele minuten door een gat in het dak naar buiten. De brandweer van Veurne kreeg versterking van de korpsen uit Koksijde-Oostduinkerke, Lo-reninge en Koksijde met tankwagens. Het vuur werd bestredenvanop een ladderwagen en van achteraan de woning. Door de hevige wind was de woning vooraan lange tijd gehuld in dikke witte rook. De brand was pas na een tweetal uur volledig onder controle. Voor en kleine opflakkering moest de brandweer maandagmorgen nog eens terug komen om wat na te blussen.

Veel schade aan de volledige woning

Evelyne Deloz, een creatieve ontwerpster, heeft een eigen Facebookpagina(Bling Bling Divlyne), waar haar creaties en decoratieartikelen te kijk staan. Haar atelier heeft ook veel schade geleden door de rook en het bluswater. Ze maakt gepersonaliseerde decoratie artikelen. Met de komende feestdagen op til waren er reeds heel wat bestellingen geplaatst, die nu jammer genoeg niet allemaal op tijd kunnen geleverd worden. “Maar iedereen die mij reeds gecontacteerd heeft begrijpt de situatie, ik probeer in de mate van het mogelijke toch nog een en ander af te werken”, zegt Evelyne.

Dirk Vandenberghe, haar man, werkt in het carrosseriebedrijf ‘Vandenberghe’ in Veurne samen met zijn broer. Hij was maandag en dinsdag na de brand ter plaatse rond de woning omdat enkele nutsmaatschappijen ter plaatse kwamen om noodherstellingen uit te voeren.

De woning werd grotendeels zelf gerenoveerd door de bewoners. Het gezin verhuisde in januari 2012 vanuit Pervijze naar Eggewaartskapelle. De bovenverdiepingen gingen, net zoals een groot deel van het dak in de vlammen op.

Achteraan staan een grote duiventil, één van de hobby’s van Dirk. Het gebouwtje bleef gevrijwaard alsook de garage naast de woning.

Heel wat solidariteit voor het getroffen gezin

Het gezin van Dirk Vandenberghe (46) en Evelyne Deloz (43) en hun drie zonen Quinten (17), Seppe (13) en Wout (11) uit de Heydehoekstraat in Eggewaartskapelle bij Veurne hebben een voorlopig onderkomen gevonden in vakantiehoeve ‘Pélagie’ in Beauvoorde. Zondagavond sloegen de vlammen in een mum van tijd door het dak van hun woning. Alhoewel de brandweer snel ter plaatse kwam, was de hevige wind een geduchte spelbreker om de vlammen snel onder controle te krijgen.

Het gezin is dankzij de enorme schade aan de volledige woning opgelucht dat er geen gewonden zijn gevallen. Het kon immers allemaal veel erger geweest zijn indien de brand zou ontstaan zijn als iedereen al in bed lag. Nu kon gelukkig één van de zonen, die op de bovenverdieping verbleef, op tijd alarm slaan omdat hij een brandgeur gewaar was. Ondertussen zijn heel wat solidariteitsacties opgestart door vrienden en familie van het gezin. In het VTI in Veurne, waar de twee oudste zonen school lopen, werd woensdag een actie opgestart. Ook op Facebook staan heel wat steunbetuigingen voor het getroffen gezin. Op langere termijn wordt door de stad Veurne gezocht voor een andere woning.

Ook solidariteit in het VTI in Veurne

Enkele leerlingen van de klas en de schoolraad, samen met directeur Franky Dorme en Quinten met de zelf ontworpen affiche.
Enkele leerlingen van de klas en de schoolraad, samen met directeur Franky Dorme en Quinten met de zelf ontworpen affiche.© Foto JT

Ook in de school waar er twee zonen schoollopen, wordt een speciale actie opgestart door de klasgenoten van Quinten om zo geld in te zamelen. Quinten volgt les in het zesde jaar hout en techniek, Seppe volgt les in het tweede jaar mechanica-electriciteit. Ze maakten samen met de leerlingenraad een affiche waarop enkele foto’s staan van de verwoesting die de brand heeft aangericht. Ze gaan drankjes en allerlei versnaperingen verkopen waarvan de opbrengst naar het gezin gaat. Ook de school zal een steentje bijdragen om het financiële leed van het gezin wat te verzachten. Ze nemen de kosten van nieuwe schoolboeken, copies en allerlei didactisch materiaal nodig om de lessen te volgen, op zich. Ook worden er via de sociale media nog tal van steunbetuigingen gepland.

(JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.