“Solidariteit is basiswaarde”

Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. Onderschrift tag with 7 point dummy text. © Picasa
Redactie KW

Vorige week hebben Rotaryclub Menen en De Kringloopwinkel samen een volle oplegger hulpgoederen geleverd in Verviers, een van de Waalse steden die zwaar getroffen werd door het noodweer. Donderdag schonk Rotaryclub Menen, samen met Rotary Harelbeke en Supra Bazar, nog eens 25 paletten met nieuwe schooltassen, goed voor 1.275 exemplaren voor de schoolgaande jeugd in Verviers.

Een maand na de zware overstromingen in Wallonië blijven Vlamingen zich inzetten voor hun zuiderburen. “Ik werk al negen jaar samen met een vereniging voor mensen met een beperking in Verviers. Via hen geraakte ik in contact met de organisatie Verviers, ma ville solidaire. Deze Waalse organisatie werkt samen met heel wat serviceclubs. Zo ging de bal hier aan het rollen”, vertelt Joost Devos van Rotaryclub Menen.

Meer dan 500 meubelen

De serviceclub klopte aan bij De Kringloopwinkel voor het schenken van meubelen, maar die laatste deed een pak meer dan alleen meubilair schenken. “We organiseerden een inzameling van elektrotoestellen, maar checkten uiteraard eerst of de toestellen nog goed werkten”, zegt Jo Vanackere, communicatieverantwoordelijke bij De Kringloopwinkel. Voor Belgium Aid, met bezieler Carlo Herpoel uit Heule, zamelden we die elektrotoestellen in en sorteerden we de kledij die binnenkwam. We vulden dit alles aan met huisraad uit onze eigen voorraad. Solidariteit is namelijk één van onze basiswaarden.”

Daarnaast schonk De Kringloopwinkel meer dan 500 tafels, stoelen, matrassen, lattenbodems, en kinderwagens aan Rotaryclub Menen. “Vorige week kwam die oplegger aan in Verviers”, gaat Joost Devos verder. “Ik was vroeg uit de veren en ging mee met de vrachtwagen. In Verviers kregen we hulp van de leden van Rotary Verviers en Rotary Verviers-Vesdre om de oplegger te lossen. Zelf hielp ik natuurlijk ook graag een handje. Het is niet zo eenvoudig om veel materiaal af te leveren, omdat veel stockageruimte verloren ging door het noodweer.”

2.000 getroffen leerlingen

In samenwerking met Rotaryclub Harelbeke en Supra Bazar uit Gullegem kwam donderdag een tweede oplegger aan. “We sponsoren samen 1.275 gloednieuwe boekentassen van Kipling, Dakine, Eastpak en Herschel. De scholengemeenschap in Verviers telt meer dan 10.000 leerlingen, waarvan liefst 2.000 jongeren getroffen werden door het noodweer. Met een nieuwe boekentas en een nieuwe gevulde pennenzak (geschonken door Rotary Verviers, red.) willen we de start van het nieuwe schooljaar iets dragelijker maken voor de scholieren. Volgende maandag leveren we nog 1.300 balpennen, 500 passers en 500 schriftjes.”