Soldaten van Australian Tunneling Company herdacht tijdens ‘The Australian Weekend’

© (Foto CLL)
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

Afgelopen weekend werd Ploegsteert ondergedompeld in een Australische sfeer. Tijdens ‘The Australian Weekend’ werden de soldaten van de Australian Tunneling Company herdacht. Het evenement werd omkaderd door educatieve wandelingen, een exclusieve tentoonstelling in het centrum en verschillende standjes met Australische specialiteiten.

“Het is een jaarlijks gebeuren dat volop de steun geniet van de Australische overheid. Voor hen is deze plaats erg symbolisch omdat de Australische troepen hier een cruciale rol hebben gespeeld.” Amélie Demoen, een van de coördinatoren van het centrum en mede organisator van het weekend, kijkt trots op de unieke expositie die dit jaar de aandacht van de bezoekers moet trekken. “Tijdens de Eerste Wereldoorlog hebben de soldaten van de Australian Tunneling Company hier een enorm ondergronds complex gegraven. Terwijl de bommen hen rond de oren vlogen, graafden ze in ronduit onmenselijke omstandigheden een tunnelnetwerk uit dat meer dan 1000 soldaten moest huisvesten. Tijdens de oorlog werd de plaats dan weer ingenomen door de Duitsers en hier werd genadeloos hard gevochten. De tunnels die bescherming moesten bieden, werden zo gaandeweg catacomben die tot op vandaag nog steeds ontoegankelijk zijn.”

Tijdens de expositie kregen geïnteresseerden toegang tot enkele exclusieve foto’s die meer dan 100 jaar geleden werden gemaakt. Dankzij de interactieve kaarten en modellen kregen bezoekers een flinke dosis gruwelijke realiteit geserveerd.

“Naast de expositie hebben we ook enkele aparte wandelingen uitgestippeld” gaat Amélie verder. “Onder leiding van een gids worden de mensen door de slagvelden van toen geloodst, telkens voorzien van sterke verhalen die recht uit de dagboeken van de soldaten komen. Verschillende stands bieden ook typische Australische gerechten en producten aan.”

Het evenement kon rekenen op de bijzondere interesse van zowel toeristen als de Australische ambassadeur. Het weekend is cruciaal voor het Plugstreet Experience Center, die al een tijdje door ruwe wateren vaart. Vanuit de Waalse overheid wordt weinig tot geen steun ter beschikking gesteld voor de exploitatie van de site en door de coronacrisis zakte het bezoekersaantal in elkaar. De Australische regering voorziet jaarlijks wel voor financiële ademruimte zodat de herinnering aan deze unieke plaats kan blijven voortleven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier