Solange Theys is trekker van Buren bij Kunstenaars

CLY
Redactie KW

Zaterdag 23 en zondag 24 oktober stellen zes kunstenaars, in het kader van Buren bij Kunstenaars hun werken tentoon in het Doc in de Dassonvillelaan. Een initiatief van de cultuurdienst in samenwerking met ‘Uit in Zuidwest’. Solange Theys uit Lendelede is een van de zes die meedoen. “Ik exposeer keramiek en aquarellen”, zegt ze.

Vorig jaar werd er met een aantal Zuid-West-Vlaamse gemeenten een eerste editie opgestart van de nieuwe Buren bij Kunstenaars. “In Lendelede zette de cultuurdienst haar schouders eronder om er een gezamenlijke tentoonstelling van te maken in het Doc. In het weekend doen zes kunstenaars mee: Christine De Brouwere (schilderijen), Daniel Masschelein (modelbouw auto’s), Annelies Tanghe (schilderijen), Joris Tinel (tekeningen), Andrea Vynckier (schilderijen) en Solange Theys (keramiek en aquarellen).

SOL

Solange Theys is beroepshalve VDAB-ontwikkelings(kunst)coach en geeft ook nog bijscholing digitale technieken aan het personeel. Je mag haar gerust de trekker noemen van deze editie Buren bij Kunstenaars. Ze is hoofdzakelijk bezig met dans, maar corona dreef haar naar een andere passie uit haar jonge jaren: keramiek!

Psychologen geven Solange (SOL is de artiestennaam) wel eens het label ‘creatieve generalist’, iemand die van alles wil doen in zijn of haar leven. Maar ze is vooral een gepassioneerd kunstenaar, actief op verschillende domeinen.

Solange volgde een basisopleiding in de grafische sector en volgde nadien mime in d’Oude Kapel in Gent waar ze verschillende dansstijlen deed van flashdance tot Indonesische tempeldansen.

“Ik concentreerde me vooral op moderne dans en vervolgens op de Japanse moderne dans Butoh. Ik volgde de summerschool choreografie in Frankrijk en richtte een dansgezelschap Dream Dance Cie op.”

“Professioneel met dans bezig zijn en in concurrentie gaan met bijvoorbeeld Jan Fabre of Rosas zag ik niet zitten, maar ik danste wel verder als hobby: flamenco, buikdans, ontwikkelde een eigen unieke dansstijl, nam deel aan wedstrijden. Mijn solo-optredens waren een samensmelting van Butoh, Flamenco, moderne dans en tribal buikdans.”

50-plusdansers

In Oostende richtte Solange haar eigen gezelschap ‘50/fifty Dance Company’ op voor 50-plusdansers. “Het zijn vaak 50-plussers uit de regio Oostende die meedansen in de groep. Omdat ze vroeger dansten, omdat ze nog creatief willen bezig zijn… Van iedere danser ken ik ook zijn of haar medische achtergrond zodat ik hun dansbewegingen daar kan aan aanpassen. Ik maak ook zelf de muziek bij die choreografieën, ook al volgde ik geen muzikale opleiding. Maar muziek mag volgens mij ook al eens dissonant klinken, daar is niets mis mee.”

“Ieder jaar treden we op in onze thuishaven De Grote Post in Oostende, maar ook nog in Gent, Genk en Aarschot. Unsea was de eerste productie, Rewind de tweede. Met Unsea was de compagnie in 2019 een van de zes geselecteerden voor De Grote Belgische Dansvitrinte van Danspunt in Genk.”

Keramiek

Toen corona de kop opstak, stond dans op een laag pitje. “Ik kon vrijwel niets meer doen. En toen stak mijn oude passie van keramiek (ik had in Sint-Lucas in Gent keramiek gevolgd) de kop op. Ik kreeg weer goesting om daar opnieuw mee te beginnen. Keramiek omdat ik graag voeling heb met de natuur, met mijn handen in de aarde zit en ook mijn dans is ‘geaard’.”

“Ik maak vooral vogels die ik dan combineer met drijfhout dat ik vind op mijn wandelingen in mijn favoriete Bretagne en Côte Opale. Meestal in het wit en mooi geglazuurd. Mijn aquarellen zijn eerder abstracte zeezichten. Net als in mijn dansen waar het ook vaak over de zee gaat, over de schoonheid maar vooral ook over de vervuiling en de ‘plastic soup’!” (IB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier